Sport

Visszavonult a korábban doppingügybe keveredett olimpiai ezüstérmes tornász

Befejezte versenyzői pályafutását Nyikolaj Kukszenkov, az oroszok olimpiai ezüstérmes tornásza, aki edzőként folytatja sportágában. A pályamódosítást a 30 éves sportember Instagram-bejegyzésben tudatta, közölve, hogy tréneri tevékenységét januárban kezdi meg.

„Az életemből 25 évet a tornának szenteltem, voltam két olimpián, nyolc világ- és nyolc Európa-bajnokságon, három Universiadén, Európa Játékokon, nemzetközi versenyeken.”

A sportéletem elég hosszú és érdekes volt. Átéltem zuhanásokat és felemelkedéseket, kudarcokat és győzelmeket, sérüléseket és a félreértést a meldoniummal

– nyilatkozta, utalva a 2016-os doppingesetre.

Berki Krisztián riválisa is megbukott a doppingteszten
Az egyik legjobb orosz férfi tornász, Nyikolaj Kukszenkov is meldoniummal bukott le.

Három és fél éve a sportoló az országos bajnokságon előbb megnyerte az egyéni összetettet, ám a szerenkénti fináléktól már visszalépett, mert értesítették, hogy fennakadt a doppingvizsgálaton. Mivel a meldonium csak 2016. január elsején került fel a doppinglistára, Kukszenovot előbb ideiglenesen felfüggesztették, azonban április 13-án a WADA amnesztiát adott neki, mivel a 2016. március 1. előtt végzett doppingmintákban kevesebb, mint egy mikrogramm meldonium volt jelen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nikolai Kuksenkov (@kuksenkov) által megosztott bejegyzés, Dec 24., 2019, időpont: 10:04 (PST időzóna szerint)

Kukszenkov 2012-ig ukrán színekben versenyzett, és két Európa-bajnoki bronzérmet szerzett.

Országváltás után, már orosz tornászként háromszor lett Európa-bajnok, világbajnokságon pedig második csapatban. Szintén az orosz együttes tagjaként – és a tornászválogatott kapitányaként – jutott olimpiai ezüstéremhez csapatversenyben a 2016-os riói nyári játékokon.

Kiemelt fotó: Alexey Filippov/Sputnik 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik