Sport

A svédek elintézték, mehet az olimpiai selejtezőre a magyar kéziválogatott

A svéd női kézilabda-válogatott lett a hetedik a világbajnokságon, miután némi meglepetésre simán verte 35-24-re Németországot a helyosztón.

És ez nekünk nagyon jó hír.

A magyar csapat már a csoportkörben elvérzett és csak a 14. helyen zárt a mostani vébén. A legutóbbi Európa-bajnokságon elért hetedik hellyel csak akkor juthattunk ki a tavaszi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy válogatott kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon, a svédek mostani győzelmével ez teljesült.

Rasmussen elküldése nem oldaná meg a magyar kézilabda problémáit
Története második legrosszabb világbajnoki eredményét érte el a magyar női kézilabda-válogatott. A szövetségi kapitány felelőssége nyilvánvaló, de a kialakult helyzetről kevésbé tehet.

Pedig a meccs elején még nem úgy tűnt, hogy behúzzák a helyosztót, Németország négy góllal is vezetett az első félidőben, azonban Svédország ledolgozta hátrányát, már a szünet előtt magabiztos előnybe került, végül kiütötte a tanácstalan német válogatottat. Isabelle Gulden hét gólt szerzett a találkozón.

Szerbia és Kína mellett a mostani világbajnokság harmadik helyezettje lesz majd az ellenfelünk a selejtezőtornán, amit március 20-22. között rendeznek, a helyszínt majd később jelölik ki. Három négycsapatos torna lesz majd, az első két helyezettek jutnak ki a tokiói olimpiára.

Montenegró lett az ötödik, miután 28-26-ra legyőzte Szerbiát. A Debrecen montenegrói balátlövője, Jelena Despotovic három, a Győr jobbátlövője, Katarina Bulatovic egy góllal járult hozzá a sikerhez. A szerbek közül Sanja Radosavljevic, a Vác balszélsője és Jelena Lavko, az Érd jobbátlövője két-két, Andela Janjusevic, a Siófok jobbátlövője pedig három gólt dobott. A montenegrói válogatott az ötödik világbajnokságán szerepelt és eddigi legjobb eredményét érte el.

Eredmények – női kézilabda-világbajnokság

az 5. helyért:
Montenegró-Szerbia 28-26 (13-12)

 

a 7. helyért:
Svédország-Németország 35-24 (18-13)

 

A tokiói olimpia női kézilabdatornájának résztvevői:

  • rendező: Japán
  • világbajnok (Hollandia vagy Norvégia vagy Oroszország vagy Spanyolország)
  • Európa-bajnok: Franciaország
  • ázsiai olimpiai selejtező győztese: Koreai köztársaság
  • afrikai olimpiai selejtező győztese: Angola
  • Pán-Amerikai Játékok győztese: Brazília
  • a 2020. március 20-22. között sorra kerülő olimpiai selejtezőtorna 3 csoportjának első 2-2 helyezettje (6 csapat)

Kiemelt kép: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik