Sport

Minden orosz sportolót kizárnának a következő két olimpiáról

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) sportolói bizottságának tagjai azt javasolják, hogy az orosz sportolókat tiltsák el, és semmilyen módon ne vegyenek részt a 2020-as tokiói nyári, és a 2022-es pekingi téli olimpián.

Ha azt hitte, megvolt a mélypont az orosz doppingbotrányban, tévedett
Oroszország 2020-ban elveszítheti részvételi jogát az olimpián és a labdarúgó Eb-n.

A WADA december 9-én, hétfőn kulcsfontosságú ülést tart Lausanne-ban a szankciók megvitatására, miután Oroszországot hatóságoknak átadott laboratóriumi adatok manipulálásával vádoljak, nem kérdés, hogy valamilyen intézkedésre sor kerül.

Kérdés, hogy milyenre. A javaslatok egész széles skálán mozognak, és valóban szóba kerülhet az is, hogy Oroszország semmilyen sporteseménynek ne rendezhessen (a jövő évi futball-Eb kapcsán így veszélybe kerülhet Szentpétervár szerepvállalása), és a versenyzők ne indulhassanak nemzetközi tornákon.

A magyarokat ez leginkább kézilabdában érdekelheti, hiszen a címvédő kizárásával a vb-n leszerepelt női válogatott újabb esélyt kaphatna arra, hogy ott legyen a tavaszi olimpiai selejtezőn, míg a magyar férfiválogatott Oroszországgal került egy csoportba a januári Európa-bajnokságon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelezte, hogy hajlandó megengedni, hogy azok az orosz sportolók, akik bizonyítják tisztaságukat, semleges zászló alatt versenyezzenek, mint a tavalyi phjongcshangi téli olimpián.

A WADA 17 fős sportolói bizottságának kilenc tagja (köztük az elnöki posztot betöltő olimpiai bajnok sífutó, a kanadai Beckie Scott, illetve a brit paralimpikon Vicki Aggar) azonban szilárdan hiszik, hogy az egyetlen megfelelő választ az oroszok teljes kitiltása jelenti – többek között a következő nyári és téli olimpiáról.

Kiemelt fotó: twitter.com/rushandball

Ajánlott videó

Olvasói sztorik