Sport

Afrika leendő legjobbja ellen folytatják a magyar kézisek

Története során még sohasem játszott Szenegállal a magyar női kézilabda-válogatott, amely szerda délelőtt az afrikai együttes ellen folytatja világbajnoki szereplését.

Szenegál a saját kontinensén se nagyon számít sztárcsapatnak – egyelőre. Afrika-bajnokságot még nem nyert, egy 1975-ös ezüstérem után tavaly sikerült újra döntőt vívnia, de a fejlődést jól mutatja, hogy 2012-ben a 8., tavaly pedig már a 2. helyen zárt.

Az ezüstérmet meg is érdemelte, hiszen százszázalékos teljesítménnyel jutott el a fináléba, és ugyan a félidőben még 10-7-re vezetett Angola ellen, végül a második félidőre elfáradt, és 19-14-es vereséget szenvedett.

A keret érdekessége, hogy csupán két otthon játszó szerepel benne: a jobbátlövő Khady Seck (Diadji Sarr) és a mindössze 16 éves irányító, Ndiole Sene (Espoir du Walo). A keret legrutinosabb tagja a 29 éves beállós, Laura Kamdop, aki volt francia bajnok a Fleury Loiret és szlovén aranyérmes Krim Ljubljana színeiben, 2014-ben még a francia válogatottban is bemutatkozott, de aztán sikerrel váltott.

Tagja a keretnek az a Doungou Camara, aki miatt a válogatottat kizárták a 2016-os Afrika-kupáról – pedig bejutott a döntőbe, azaz már két éve vb-résztvevő lehetett volna.

Az irányító ugyanis 2014-ben még a francia válogatottal szerepelt a junior vébén, márpedig az IHF szabályzata kimondja, hogy az állampolgárságot váltó játékosoknak három évet ki kell hagyniuk. Camara ezt figyelmen kívül hagyta, így a válogatott joggal bűnhődött (négy évre el is tiltották a szövetséget, de végül ezt a büntetést megúszták a szenegáliak) – mostanra viszont abszolút kulcsemberré nőtte ki magát, az eddigi három csoportmeccsen 16 gólt szerzett.

Miután a keret nagy része Franciaországban kézilabdázik, nem meglepetés, hogy Frédéric Bougeant személyében francia kapitány segíti a csapatot, a Rosztov-Donnal EHF-kupát nyert szakember úgy véli, nem kell sok, hogy az ő válogatottja legyen hamarosan Afrika legjobbja.

A csapat az eddigi három meccsét elveszítette, Montenegrótól 29-25-re, Romániától 29-24-re, Spanyolországtól 29-20-ra kapott ki.

Magyarország eddig még sohasem játszott ellene, de az afrikai válogatottak közül is csupán Algériával, Angolával, Elefántcsontparttal, a Kongói Demokratikus Köztársasággal és Tunéziával futott össze, 19 meccsből 18-at megnyert, csupán a 2007-es franciaországi vb-n kapott ki Angolától a 7. helyért.

A szerdai program, 4. forduló

B csoport
7.00: Dél-Korea–Ausztrália
11.00: Franciaország–Németország
12.30: Dánia–Brazília

 

C csoport
7.00: Montenegró–Románia
7.00: Spanyolország–Kazahsztán
11.00: Magyarország–Szenegál

Kiemelt fotó: IHF

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik