Sport

A következő két olimpiáról is kizárhatják Oroszországot

Jurij Ganusz, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezetője szerint Oroszországot kizárják a 2020-as tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpiáról is, írja az MTI.

Oroszország nem folytathatja tovább azokat a módszereit, amelyek még súlyosabbá tették a doppingbotrány okozta válságot. Le kell számolnunk azzal az elképzelésünkkel, hogy így próbálnak ránk nyomást gyakorolni. Oroszországnak a saját házában kell rendet tennie

– mondta, és arról is beszélt, hogy csak egyes orosz sportolóknak van esélyük versenyezni ezeken az olimpiákon, méghozzá semleges zászló alatt, ahogyan az 2018-ban, a dél-koreai Phjongcshangban is történt.

Egy hónappal ezelőtt Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke is hasonlóan látta a lehetőségeiket.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legutóbb manipuláció gyanúja miatt indított vizsgálatot, következetlenségeket találtak ugyanis a moszkvai laboratórium év elején átadott elektronikus adatainak vizsgálata során. Egy évvel a RUSADA felfüggesztésének megszüntetése után tehát ismét fennáll a veszélye annak, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség működését nem megfelelő kategóriába sorolja a WADA.

Ebben az esetben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) akár ki is tilthatja a tokiói olimpiáról Oroszországot.

A WADA januárban jutott hozzá a moszkvai laboratórium adatbázisához. Az ügynökség már akkor jelezte, hogy akár hónapokig is eltarthat, amíg megvizsgálja, az információk hitelesek-e, illetve, hogy történt-e manipuláció.

Jurij Ganusz Fotó: Gavriil Grigorov\TASS via Getty Images

A doppingellenes nemzetközi szervezet december végén egy héten át eredménytelenül próbálkozott az orosz sportolók 2011 és 2015 közötti doppingteszt-eredményeinek megszerzésével Moszkvában. A küldöttségnek akkor nem engedték meg, hogy az adatbázis kimásolásához a magával hozott eszközt használja, arra hivatkozva, hogy az nem rendelkezett orosz tanúsítvánnyal.

A RUSADA 2018. szeptember 20-án kapta vissza tesztelési engedélyét, egy WADA-küldöttség pedig már novemberben előkészítő látogatáson járt az orosz fővárosban.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, mivel a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését, amely megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os, riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, a phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották Oroszországot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki ezt megkapta, csak semlegesként, olimpiai zászló alatt vehetett részt a versenyeken.

Kiemelt kép: Cameron Spencer/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik