Sport

Veréb olimpiai ezüstérmest vert, majd kiesett

Veréb István könnyedén nyerte meg első vigaszági mérkőzését, de aztán kikapott, és nem szerzett tokiói kvótát a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon a szabadfogásúak 86 kilogrammos kategóriájában.

Az idén 92 kg-ban Európa-bajnoki bronzérmes szombathelyi sportoló szombaton előbb nagy csatában verte ukrán riválisát, majd tussal kikapott az iráni Hasszán Jazdanitól, aki viszont a fináléig menetelt, így a vigaszágra segített őt.

Iráni ellenfele kitekerte a lábát, inkább bevállalta a tusvereséget
Veréb István vasárnap a világbajnokság vigaszágán birkózhat tovább.

A vb utolsó napján Verébnek papíron nem volt könnyű dolga, mivel a londoni olimpia ezüstérmesével, a Puerto Ricó-i Jaime Espinallal kellett megküzdenie. A meccsen azonban a szombathelyiek vb- és háromszoros Eb-harmadikja simán verte riválisát.

Az összecsapás első menetében Veréb már az első percben egy szép karberántás után mögé ment (2-0), majd nem sokkal a szünet előtt derékra támadás után szerzett újabb két pontot (4-0).

A szünetet követően a fizikailag roppant erős Espinal nagyobb elánnal küzdött, gyorsan kiléptette riválisát (4-1). Veréb azonban tudott újítani, előbb egy újabb levitelt mutatott be (6-1), majd egy gyönyörű dobást, így egy perccel a vége előtt már 10-1-re vezetett. A meccs végéig Espinal már csak egy újabb kiléptetésre volt képes, az utolsó fél percben pedig egyáltalán nem is erőltette a támadást (10-2).

Veréb István a folytatásban a tavalyi Eb-győztes orosz Artur Najfonovval mérkőzött, a tét már bronzmérkőzés és a tokiói kvóta volt. Sajnos már a szünetben is 5-1-re vezetett az esélyesebb rivális, a második menetben a 31 éves magyar képtelen volt újítani, nem jött be a kockáztatása (1-11).

A súlycsoport két legjobbja győzött le, akik kiemelkednek a mezőnyből. A tavalyi budapesti vb-n nem használtam ki a jó sorsolásomat, most meg elég keményet kaptam. Akit lehetett, megvertem, a fogyasztás ellenére jó állapotban éreztem magamat, ezt szeretném megtartani, illetve javítani a jövő évi kvalifikációs versenyekre

– nyilatkozta Veréb.

A magyar válogatott egy arany- (Lőrincz Tamás, kötöttfogás, 77 kg), egy ezüst- (Lőrincz Viktor, kf, 87 kg) és két bronzéremmel (Korpási Bálint, kf, 72 kg és Muszukajev Iszmail, szabadfogás, 65 kg), valamint egy ötödik hellyel (Sastin Marianna, női 62 kg) zárta a világbajnokságot.

Kiemelt fotó: Magyar Birkózó Szövetség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik