Sport

Nincs már gödör, ebből akár világbajnoki érem is lehet

Megnyugodva és bizakodva néz a szeptember 27-én kezdődő dohai atlétikai vb elé Eperjesi László, a fedett pályás világbajnok Márton Anita edzője, miután súlylökő tanítványa idei legjobb dobásával bronzérmet nyert az Európa-Amerika viadalon.

A dobogót jelentő 18,95 méteres teljesítménye ugyan meg sem közelíti a 2016-os olimpián harmadik helyet érő 19,87-es egyéni rekordját, de az edző szerint a mostani minszki produkció csak a formaidőzítés kezdetét jelezte.

Nagy kő esett le a szívemről, mert ezt már reményteli teljesítménynek lehet nevezni, amiből Dohában kiforrhat egy 19 és fél méteres eredmény, az pedig akár újabb érmet érhet. Bátran kijelenthető, hogy nincs már gödör, csak egy emelkedő, amelyen szépen kaptatunk felfelé

– nyilatkozta Eperjesi László az SzPress Hírszolgálatnak.

A mesteredző arról is beszámolt, hogy miért nem veszítették el a hitüket, mi tartotta bennük a lelket a legnehezebb időkben is.

„Ha egyetlen szóval kellene válaszolnom, csak annyit mondanék, hogy a munka. Az elvégzett munkába vetett hitünk, aminek a mennyiségével és a minőségével soha nem is volt baj. Anita a tavalyi sérüléséből felgyógyulva visszanyerte az erejét, úgy bánt a mázsás súlyokkal, mint régen, csak a technikai kivitelezés döcögött. és az önbizalma se akaródzott visszaköltözni a lelkébe. A kitartás és a szorgalom most kezdi meghozni az eredményét, amelyen a technikai csiszolás már csak javíthat. Minszkben az előtte végző amerikai Maggie Ewen és a svéd Fanny Roos is egyéni csúcsot javított, megmutatták, hogy mi van bennük, de gyanítom, hogy innen nem tudnak feljebb lépni. Nem az elbizakodottság mondatja velem, hogy ezzel szemben Anitának vannak még tartalékai, amit közös munkával igyekszünk a felszínre hozni. Abban nem vagyok biztos, hogy sikerül megismételni a birminghami fedett pályás világbajnokságon bemutatott bravúrt, ahol Anita úgy nyert, hogy a rajt előtt a világranglistán csak a negyedik helyet foglalta el, de hogy ott lesz Dohában az éremét csatázók között, azt nagyon remélem” – jelentette ki Eperjesi László.

A világbajnokság rajtjáig Márton Anitának már nincs több versenye, az elkövetkező napokat Győrben tölti, ahol az említett finomhangolás feladatát igyekszik az edzője segítségével megoldani.

Kiemelt fotó: Andy BUCHANAN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik