Sport

Öttusa-vb: Mindegy, mi a hivatásod, bele kell halni abba, amit csinálsz

Ahogyan arról írtunk, a magyar válogatott ezüstérmet nyert szombaton a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság hagyományos férfi versenyében, de a csapat tagjai korántsem értékeltek egyértelműen pozitívan.

Olyan sokszor leküldött az élet a padlóra, de mindig fel tudtam állni, nem is értem, hogyan… Annyi ember segített a családomon kívül is

– nyilatkozott az MTI-nek a 33 éves Kasza Róbert, aki az egyéni versenyben ötödik lett, ezzel kevéssel lemaradt ezúttal az olimpiai kvótaszerzésről.

„Igaz, hogy most nem nyertem kvótát, de örömteli, hogy kihúztam magam a mocsárból. Ezen a versenyen is sokszor kerültem gödörbe, elszalasztott asszóim voltak, majdnem kiestem a selejtezőben, és felálltam” – mondta, majd úgy folytatta: ezek után megcélozza a tokiói részvételt, pedig már ezen a vb-n sem akart elindulni a nem sikerült angliai Eb-után.

„Az ötödik hely visszaadta a reményt” – tette hozzá.

Öttusa-vb: a sportág, amelyik alighanem belehal az újításba
Az öttusa az a sportág, amelyik bő két évtizede minden eszközt megragadva küzd a fennmaradását jelentő olimpiai részvételért. Eddig eredményesen teszi mindezt, de ne legyen igazunk, nem sokáig.

Kiemelte, hogy számára a vb tanulsága:

Mindegy, mi a hivatásod, bele kell halni abba, amit csinálsz.

Marosi Ádám először úgy tudta tizedik lett, később kiderült, tizenegyedik.

„Akkor még inkább dühös vagyok! Mindent beleadtam, meghaltam. A selejtezőben is kiadtam magamból mindent, 35 évesen már nem lehet ilyen rövid idő, nem egészen két nap alatt újra csúcsformában lenni. Az előjelek jók voltak a döntő előtt, de belül fáradt voltam” – értékelt.

Külön kitért rá, hogy a lovaglásban többet tud a most elért 286 pontos teljesítményénél, a lövészeténél pedig kijött a fizikai fáradtsága.

„Kihoztam magamból a maximumot, fizikálisan ennyi volt bennem – szögezte le Demeter Bence, aki a 13. helyen végzett. – A jobb futáshoz többet kellett volna edzenem, ami a két bokaműtétem miatt nem volt lehetséges. Még az is benne volt a pakliban, hogy nem indulok, egy hazai vb-t azonban nem akartam kihagyni.”

Elismerte, könnyebbség volt számára, hogy már van kvótája, de hozzátette: erre nem is gondolt, ez nem befolyásolta a szereplését.

Regős Gergely, aki 31. lett, nem volt elégedett, ugyanakkor kiemelte, hogy számára a tapasztalatszerzés miatt sokat jelentett a verseny.

Martinek János szövetségi kapitány azzal kezdte értékelését, hogy szenzációs verseny volt a szombati, és Kasza előtt megemeli a kalapját.

Egészségi problémái miatt még mindig nem volt százszázalékos állapotban, mégis ötödik tudott lenni. Marosi a legidősebb versenyzőként is képes volt javítani legutóbbi, 2017-es vb-helyezésén. A selejtező a két idős versenyzőből, Kaszából és Marosiból sokat kivett. Demeter Bence szereplése a két bokaműtéte után tisztes helytállás. Regős nagyon fiatal, számára a tapasztalatszerzés volt a cél.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik