Sport

Újabb tüntetés miatt szerződést kell aláírniuk az amerikai sportolóknak az olimpiára

Az amerikai atlétákat előre figyelmeztette a szövetség, hogy súlyos következményei lesznek, ha bárki protestál a tokiói olimpián. A szigorú közlés előzménye, hogy többen térden állva hallgatják az amerikai himnuszt, ezzel is tüntetve kirekesztés, a rendőrségi túlkapások ellen, amely Donald Trump elnöksége alatt tapasztalható az Amerikai Egyesült Államokban.

A szemünk előtt zajlik a 21. századi sporttörténet legnagyobb szégyene
Colin Kaepernick ügye akkor a legszomorúbb, ha lecsupaszítjuk róla az összes sallangot és csak a lényegre koncentrálunk.

Közvetlen előzmény továbbá, hogy Race Imboden tőrvívó a Pánamerikai Játékokon féltérdre ereszkedett, Gwen Berry kalapácsvető pedig az égbe emelte ökölbe szorított kezét a dobogón.

Az amerikai olimpiai bizottság vezérigazgatója, Sarah Hirshland elmondta, hogy tiszteli az atléták véleményét, de nem ilyen formában és nem egy ilyen versenyen kellett volna közzé tenni. Az amerikai atlétáknak alá kell majd írnia egy megállapodást, amely szerint az olimpián és a Pánamerikai Játékokon sem politizálnak, írja a BBC.

Mondanunk sem kell, az atléták nem voltak felvillanyozva a döntéstől, Berry szerint minden eszközt meg kell ragadni, hogy a problémákról vita szülessen, Imboden pedig szarkasztikus bejegyzést tett közzé Twitteren.

Kiemelt képünkön Imboden féltérdre ereszkedett az eredményhirdetés alatt. Fotó: Leonardo Fernandez/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik