Sport

Nincs pénze fellebbezésre a nyolc évre eltiltott atlétának

Doppingvétség miatt nyolc évre eltiltották Szergej Bakulin orosz gyaloglót, a 2011-es világbajnokság 50 kilométeres aranyérmesét, akit már korábban megfosztottak vb-címétől. Az atlétát a nemzetközi sportági szövetség dopping- és korrupcióellenes küzdelemért felelős testületének (AIU) szerdai tájékoztatása szerint a biológiai útlevelében talált abnormális értékek miatt büntették meg. Eltiltása 2019. április 3-tól 2027. április 2-ig van érvényben.

A sportolót megszólaltatta az orosz TASZSZ hírügynökség, Bakulin pedig érthető módon nem ért egyet a döntéssel.

Nagyon szeretném megtámadni a döntést nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, de minden a pénzügyektől függ. Ha nem lesz meg rá az összeg, nem fellebbezek. Sajnos számomra a pénz, amit be kell fizetnem, elviselhetetlenül sok, de a remény hal meg utoljára, még mindig van 21 napom, hogy összegyűjtsem. Konzultálnom kell a szakértőkkel, mivel még mindig vannak zavaró dolgok, amelyek miatt nem értek egyet a döntéssel. A kerékpársportban dolgozó független szakértő nem látott semmi rendkívülit, ugyanakkor az ügyész által beszerzett adatok a labdarúgók tesztelésén alapultak. Márpedig a futball és a gyaloglás más sportág. Ráadásul mi abban az időben 2500 méteres tengerszintfeletti magasságon, hegyvidéken dolgoztunk

– idézte Bakulint a hírügynökség.

Az atlétának korábban is volt doppingügye, s már akkor elvették világbajnoki aranyát. A 32 éves sportoló Viktor Csegin tanítványa volt, akit már 2016-ban örökös eltiltással sújtottak, mivel bebizonyosodott, hogy szisztematikusan doppingolta gyaloglóit.

A rendszerszintű doppingolás nem csupán a gyaloglóknál volt általános az orosz atlétikában. Ezért az ország sportolói 2015 vége óta nem vehetnek részt saját színekben a nemzetközi versenyeken, miután az akkor kirobbant doppingbotrány miatt az IAAF felfüggesztette az orosz sportági szövetséget, s ez a döntés továbbra is érvényben van. A sportolóknak ugyanakkor a nemzetközi szövetség biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a viadalokon, amennyiben az IAAF szakbizottsága erre – minden atlétát külön vizsgálva – engedélyt ad.

Kiemelt fotó: KIM JAE-HWAN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik