Sport

Süket teniszező először nyert főtáblás meccset

A dél-koreai Li Duck Hi lett az első süketnéma teniszező, aki ATP-torna főtábláján mérkőzést tudott nyerni.

A férfi világranglista 212. helyén álló 21 éves játékos 7:6, 6:1-re győzött a svájci Henri Laaksonen ellen az egyesült államokbeli Winston-Salemben zajló, 807 ezer dollár (236,6 millió forint) összdíjazású kemény pályás viadalon.

Az emberek gúnyolódtak rajtam a fogyatékosságom miatt, azt mondták, hogy nem szabadna játszanom. Szerettem volna megmutatni mindenkinek, hogy meg tudom csinálni. Az üzenetem az, hogy ha keményen próbálsz megtenni valamit, bármire képes lehetsz

– mondta.

Li nem a süketnémák jelnyelven kommunikál, hanem szájról olvas, a meccset követő sajtótájékoztatón pedig a menyasszonya, Soopin segített neki. Következő ellenfele a lengyel Hubert Hurkacz lesz.

A brit Andy Murray azon játékosok közé tartozik, akik támogatják a koreai törekvését, szerinte nagyon nehéz lehet úgy játszani, ha valaki nem hallja a labda hangját, így annak sebességét sem tudja felbecsülni.

„Hatalmas erőfeszítés kell ehhez” – jegyezte meg Murray, aki két szoros szettben, 2 óra 11 perc alatt maradt alul a hazai közönség előtt szereplő Tennys Sandgrennnel szemben.

Murray a januári Australian Opent követő csípőműtétje után egy hete Cincinnatiben tért vissza egyesben, és két játszmában kikapott a francia Richard Gasquet-tól. Utána a háromszoros Grand Slam-bajnok skót közölte, hogy kihagyja a jövő hétfőn kezdődő US Opent, mert egy esetleges ötszettes találkozóra még nem áll készen.

ATP (Winston-Salem), 1. forduló

Sandgren (amerikai) – Murray (brit) 7:6 (10-8), 7:5
Fratangelo (amerikai) – Weintraub (izraeli) 6:0, 6:0
Cecchinato (olasz) – Bublik (kazah) 7:6 (7-3), 1:0-nál Bublik feladta
Chardy (francia) – Sarmiento (amerikai) 6:1, 7:6 (7-5)
Andújar (spanyol) – Jarry (chilei) 6:4, 6:2
Li (dél-koreai) – Laaksonen (svájci) 7:6 (7-4), 6:1
Carballés Baena (spanyol) – Giron (amerikai) 6:2, 2:6, 6:3
Popyrin (ausztrál) – Monteiro (brazil) 5:7, 6:4, 7:6 (9-7)

Kiemelt fotó: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik