Sport

Hosszú Katinka: Fel kellett nőnöm ahhoz a feladathoz, hogy mindenki szeret

Hosszú Katinkától már megszokhattuk, hogy maximalista, de az azért meglepő volt, amit a Nemzeti Sportnak nyilatkozott a kvangdzsui világbajnokság után, amelyen 200 és 400 vegyesen is aranyérmet nyert. Előbbinél hiába úszott három erős időt az előfutamok, az elődöntő, majd a döntő során, mégsem volt maximálisan elégedett, mert úgy érzi, világrekordot is dönthetett volna, de mégsem tudta kihozni magából a maximumot. És, hogy mi ennek az oka?

Korábban gyakran előfordult, hogy dühből, dacból úsztam, tudja, amikor az ember azt érzi, hogy mindenki ellene van – és legyünk őszinték, régen kívülről is látszott ez, mert Shane-nel ilyen volt a szituáció. Viszont most minden másként van: olyan emberek írtak nekem a vébé előtt és alatt, akikkel rég nem beszéltem, mindenki nekem szurkolt. És ez furcsa volt. Szokatlan érzés volt így odaállni a rajthoz, hiszen nem arról volt szó, hogy majd én most megmutatom, éppen ellenkezőleg! Nekem ahhoz a feladathoz kellett felnőnöm, hogy mindenki szeret, sokan felnéznek rám, és tőlem várja mindenki, hogy mutassak irányt, hogy nyerjek

– mondta háromszoros olimpiai és immár kilencszeres nagymedencés világbajnokunk.

Hosszú azt is elmondta, ez egy teljesen más érzelmi állapot, úgy kellett odaállnia a kétszázra, hogy tudta, megnyeri, miközben mindenki vele van, és ne méregből versenyezzen.

A vébé végére tudta csak igazán összerakni magát, a 400 vegyest az már igazán ő maga volt. Jó tapasztalat volt a tokiói olimpia előtt, hogy lazán is tud úszni, nem kell neki begörcsölnie.

A magyar csapat vb-szerepléséről, az éremtábla harmadik helyéről azt mondta, nagyon menő, és annak kifejezetten örül, hogy a nyíltvízen világbajnok Rasovszky Kristóffal együtt négyen nyertek aranyérmet. Az, hogy ennek részese volt, sokat jelent neki, az pedig, hogy Milák Kristóf a világcsúccsal megnyert aranyérme után őt említette egyik példaképeként többet, mint, hogy ő már kilencszeres vb-győztes.

Most úgy érzi, nagyon egyben van a csapat, bár meg kellett tanulnia megtalálni az egyensúlyt, mert az rendben van, hogy szurkolnak egymásnak és elhülyéskednek, de mindenkinek magára is kell koncentrálnia. Itt megkérdezték, hogy volt férjének és edzőjének, Shane Tusupnak a hatása volt-e, hogy hét évig nem ez volt rá a jellemző, Hosszú erre ezt felelte:

Nem akarom ezt teljes mértékben Shane-re tolni, mert tényleg sokat csalódtam abban az időszakban: mindenkinek jót akartunk, amiből aztán az lett, hogy a nap végén azt éreztem, nekem alig maradt valami, mert mindenki el akart venni valamit tőlünk.

Hosszú Katinka a következő egy évet is megtolja a tokiói olimpiáig, azért is ment tovább versenyezni a világbajnokság után is. Egyelőre a játékokig tervez, de nem zárja ki a 2024-es párizsi olimpiát is, mint mondta, sokáig marad még az uszodák világában.

Nyitókép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik