Sport

Meghalt a futó, aki azzal lett híres, hogy csalással nyerte a maratont

66 éves korában, rákban elhunyt Rosie Ruiz, aki arról híresült el, hogy 1980-ban pár napig úgy tűnt, ő nyerte a Boston Marathont. A kanadai Jacqueline Gareau hiába futott 2 óra 34 perces pályarekordot, a célban szóltak neki, hogy Ruiz megelőzte.

Ruiz győzelme azonban egyből gyanússá vált, hiszen a maratoni táv ellenére frissnek tűnt, a pólóján alig volt nyoma izzadtságnak, és amikor a célba érve két kezét magasba emelte, a hónaljánál is teljesen száraz volt a felsője, pedig a versenyt napos, meleg időben rendezték.

A verseny után adott interjúban sem tűnt túl meggyőzőnek, amikor a felkészüléséről kérdezték, és teljesen elveszettnek látszott, amikor arról esett szó, hogy milyen résztávokat szokott futni.

Ruiznak végül az lett a veszte, hogy kiderült, egy évvel korábban, a New York-i versenyen is csalt, sőt még a metrót is igénybe vette, és a csalásról videós bizonyíték is volt, így végül kizárták.

A Boston Marathonon aratott győzelmétől végül nyolc nappal később fosztották meg, amikor bebizonyosodott, hogy csak az utolsó két kilométert futotta le, Gareau pedig Kanadából utazott vissza a helyszínre, hogy átvegye a díjat a férfi győztessel, Bill Rodgersszel együtt.

Ruiz végig tagadta, hogy trükközött volna, nem is akarta visszaadni a győztesnek járó díjat, viszont a közvélemény ekkor már elkönyvelte őt csalóként.

A futók körében született is egy új kifejezés, a “Doing a Rosie”, vagyis úgy tenni, mint Rosie, ami egyet jelentett azzal, ha valaki levágta, lecsalta az adott távot.

Néhány évvel később hamis csekkek és drogügyletek miatt a bíróság elé került, de megúszta próbaidővel. Később a nyilvánosság elől elvonulva közjegyzőként dolgozott, és haláláig Floridában élt férjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik