Sport

Kézilabda: történelmi sikert ért el az U19-es női válogatott

Minden jegy elkelt az U19-es kézilabda Európa-bajnokság vasárnapi döntőjére. Egy ifjúsági tornára! Nem csoda, hiszen győri Audi Arénában a magyar válogatott Hollandia legjobbjai ellen lépett pályára és történelmi siker kapujában állt: eddig még nem nyert U19-es magyar női csapat Európa-bajnoki címet, csak ezüstöt (2002-ben, 2009-ben és 2013-ban).

Sokáig nem hagytak kétséget a lányok afelől, hogy belépnek ezen a kapun.

A Fradi játékosa, Tóth Nikolett egy betörést követően szerzett vezetést, majd Simon Arbilla szerzett gólt beállós pozícióból. A hollandok 5-4-es magyar vezetésig tudták tartani az általunk diktált tempót, ettől kezdve azonban egyre jobban ellépett Golovin Vlagyimir szövetségi edző válogatottja és az első félidőt kétszer annyi találattal, hét gólos előnnyel (14-7) zárta.

A holland csapat fáradtnak tűnt, a magyar válogatott kispadja hosszabb, többet tudtunk cserélni, így a második félidő hasonló folytatást ígért. Ennek ellenére kicsit feszülten kezdtük az Eb záró 30 percét. Szerencsére Herczeg Lili kapus, aki már a meccs elejétől sziporkázott, továbbra is remekelt, tartotta a lelket a csapatban, de még így is 16-11-re feljött Hollandia. Golovin időt kért, ami segített, mert eztán 19-12-re módosult az állás – a hét gólos előny megnyugtatóbb, mint az öt.

Herczeg továbbra is ihletett formát mutatott, több ziccert is hárított, ezzel valósággal megbénította a narancssárga mezes hollandokat (összességében 49 százalékkal védett a döntőben) és javarészt neki köszönhetően – mezőnyben sok apró hibát vétettünk, labdákat adtunk el – 45 perc játék után 21-14-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző.

A játék képe a hajrában sem változott. Magyarország magabiztosan tartotta előnyét, így végül sima, 27-20-as győzelemmel, az U19-es női korosztály története során felült Európa trónjára.

Golovin mester úgy nyilatkozott, a siker annak köszönhető, hogy kollégáival próbálnak segíteni a lányoknak és ha azt elfogadják, annak általában van eredménye. Hozzátette:

Hat hetet dolgoztunk, hogy bírjuk erővel, rengeteget erősítettünk, jobban bírtuk, mint a holland lányok. A győri öltözőben öltözködtünk, a Győr tavaly a BL-ben volt száz százalékos, mi nem rontottunk ezen.  Nagyon jó két korosztályunk van, remélem Kim Rasmussen felnőtt kapitány nem csak a tavalyi vb-győztes, de a mostani U19-es korosztályból is tud majd válogatni.

Női junior kézilabda Európa-bajnokság, döntő

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 27-20
Helyszín: Győr, Audi Aréna,
Játékvezetők: Boricsics, Markovics (szerbek)

A világbajnoki keret:

Kapusok: HERCZEG Lili (Mosonmagyaróvári KC), SZABÓ Dóra (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: ARANY Rebeka (DVSC Schaeffler), BÁNFAI Kíra (MTK Budapest)
Jobbátlövő: ALBEK Anna (Graz – Ausztria)
Irányítók: PÁL Tamara (Győri Audi ETO), TÓTH Nikolett (FTC-Rail Cargo Hungaria), KELLERMANN Dóra (Mosonmagyaróvári KC)
Beállók: SIMON Armilla (Érd), ZSIBORÁS Luca (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KÁCSOR Gréta (GVM Europe-Vác), VÁMOS Petra (NEKA), SZILOVICS Fanni (Győri Audi ETO), KUCZORA Csenge (GVM Europe-Vác)
Balszélsők: SCHATZL Natalie (Érd), STRANIGG Zsófia (MTK Budapest)

Szövetségi kapitány: GOLOVIN Vlagyimir

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik