Sport

Vívó-vb: Eb-bronzérmesünk kiesett, Dósa Dániel összeomlott

Pusztai Liza számára a legjobb 32 között ért véget a budapesti vívó-világbajnokság. Az egyéniben Európa-bajnoki bronzérmes (csapatban ezüstérmes) 18 éves sportoló már az első körben is a vártnál nehezebben jutott túl venezuelai ellenfelén, majd az amerikai Mariel Zagunis következett, az amerikai 2004-ben és 2008-ban is a szám olimpiai bajnoka volt, van emellett két egyéni világbajnoki címe is.

Fordulatos kezdés után Zagunis volt végig előnyben, és ugyan 9-13 után Pusztai bevitt három tust, az amerikai azt követően lezárta az asszót. Korábban Mikulik Júlia az első körben, Katona Renáta pedig a legjobb 32 között kapott ki, így már csak a világbajnoki bronzérmes Márton Anna van versenyben a magyar női kardozók versenyében, aki a második körben 15-4-re nyert.

Férfi tőrben már az első kör után csak egy magyar maradt talpon, nevezetesen Dósa Dániel, aki a német Luis Kleint verte. Dósa aztán a nyolcaddöntőbe jutásért az orosz Timur Arslanovval vívott.

Jól kezdett a magyar vívó, 6-3-ra is vezetett, aztán leblokkolt, ellenfele pedig nem csak fordított, hanem tekintélye előnybe került, 13-8-ra is vezetett már. Dósa nagy hajrába kezdett, 12-14-re feljött, de ekkor az orosz bevitte a győztes tust.

Németh András kikapott első meccsén, a selejtezőben megsérült, de heroikus küzdelemmel így is tőbálára jutott Mátyás Bálint ki sem állt, hátha felépül a csapatversenyig, Mészáros Tamás pedig nem jutott tovább a kvalifikációból.

vívó-világbajnokság

női kard:

a 64 között:
Márton Anna-Malgorzata Kozaczuk (lengyel) 15-12
Pusztai Liza-Alejandra Jhonay Benitez Romero (venezuelai) 15-12
Katona Renáta-Au Szin Jing (hongkongi) 15-12
Csan Jin Fej (hongkongi)-Mikulik Júlia 15-13

a 32 között:
Márton-Fatma Zehra Köse (török) 15-4
Mariel Zagunis (amerikai)-Pusztai 15-12
Manon Brunert (francia)-Katona 15-10

 

férfi tőr:

a 64 között:
Dósa Dániel-Luis Klein (német) 15-12
Nick Itkin (amerikai)-Németh András 15-10
Andrea Cassara (olasz)-Mátyás Bálint – a magyar vívó sérülés miatt nem lépett pástra

a 32 között:
Timur Arslanov (orosz)-Dósa 15-12

Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik