Sport lineup

Idén nyáron dinasztiák bomlottak szét, hogy újak szülessenek

Az elmúlt hetekben soha nem látott tánc zajlott le az NBA holtszezonjában: alig maradtak érintetlen kezdők. Sorra vesszük, mely igazolások lehetnek nagy hatással a következő szezonra, kinek az aláírása jelenthet bajnoki címet akár már egy éven belül.

Az NBA offseason eleje úgy nézett ki, mintha két gyerek a nyári szünet kezdetén beszabadult volna a konzol elé és poénból átvariálták volna a liga kereteit. Ez a játékban elég szórakoztató dolog, a nagydöntő utáni hetekben pedig az is kiderült, hogy a teljes felfordulás a valóságban sem kevésbé vicces. Az NBA persze nem gyerekjáték, a rendkívüli játékosmozgás során elképesztő pénzek és nem kevésbé elképesztő játékosok váltottak klubbot. Eldőlt például, hogy Los Angelesben nem lesz szupercsapat, de lesz helyette kettő nagyon erős. Az átrendeződés után most úgy állunk, hogy nem kettő egyértelmű bajnokesélyes van, hanem legalább négy.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, kik azok a játékosok, akiknek az átigazolása akár a bajnoki címet is eldöntheti.

  • D’Angelo Russell (a Brooklyn Netsből a Golden State Warriorsba)
  • Paul George (az OKC-től a Los Angeles Clippersbe)
  • Kawhi Leonard (a Toronto Raptorstól a Los Angeles Clippersbe)
  • Russell Westbrook (az OKC-től a Houston Rocketsbe)
  • Anthony Davis (a New Orleans Pelicanstől a Los Angeles Lakersbe)

Ennek az ötösnek a története legegyszerűbben három nagy blokkban foglalható össze, kezdjük rögtön a leghangosabb megállóval, Los Angelesszel.

Los Angeles

Amióta LeBron James LA-be igazolt, mindenki azt találgatja, hogy mikor áll össze egy szupercsapat, amire évek múlva úgy fogunk visszaemlékezni, mint a legendás Bryant- és Shaq-féle Lakersre. Egyrészt olyan csapat már nem biztos, hogy lesz még egy, másrészt a kosárlabda annyit változott azóta, hogy ma már nem nagyon lehet csak duókra mindenkit verő csapatot építeni. Pontosan tudja ezt LeBron is, hogyne tudná, mivel az elmúlt években az a Golden State Warriors állította meg rendre a döntőben, ahol minimum három, de olykor nem kevesebb mint négy sztár játszott egyszerre.

Jamesnek abszolút érthető a supergroup-beidegződése, mivel az elmúlt négy döntőjéből hármat a Warriors ellen veszített el, de van pozitív tapasztalata is: Miamiban például kétszer is sztártömörülés tagjaként lett bajnok Chris Bosh és Dwayne Wade oldalán.LeBron azt a tanulságot vonta le, hogy újra össze kell szednie maga köré egy allstart, ha bajnok akar lenni a Lakersszel. Az első hírek szerint a játékos bőven adott időt a vezetőségnek, hogy dolgozzanak az ügyön, csakhogy időközben nem nagyon jöttek az eredmények, ráadásul James le is sérült. Év elején hiába hangoztatta a vezetőség, hogy hosszútávú terveik vannak, áprilisban távozott a klub elnöke, Magic Johnson. Ezek után radikálisan megváltozott a stratégia és már a szezon végén megköttetett az üzlet, amiről év közben csak pletykákat lehetett hallani: Anthony Davis a Los Angeles Lakersbe igazolt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anthony Davis (@antdavis23) on Jul 12, 2019 at 10:18pm PDT

A Lakersnek Davisért komoly áldozatokat kellett hoznia: a „magasemberért” cserébe gyakorlatilag odaadták a fél csapatot: ment Lonzo BallBrandon IngramJosh Hart is, a három játékos mellé a franchise még három első körös draftjogot is adott. Akárhogy is, James fellélegezhetett, megérkezett az első sztár, sőt a pletykák szerint érkezőben volt egy másik is. Kawhi Leonard tavaly nyáron került a Spurstől a Toronto Raptorshoz, ahol egy év alatt bajnokságot nyert, ráadásul ő lett a döntő MVP-je is. Azt már egy éve is tudni lehetett, hogy a játékos nem fog sokáig Torontóban maradni, de az elképesztő idény után sokan azt gondolták, végül nem csak ideiglenes állomás lesz a kanadai kitérő.

Az egyébként kaliforniai születésű játékoshoz közel álló források egész évben azt hangoztatták, hogy Leonard vagy Torontóban marad, vagy Los Angelesbe szerződik, nincs más forgatókönyv a fejében.

Kézenfekvő lett volna a Lakerst választani, de Kawhi máshogy döntött, leigazolt a Los Angeles Clippershez. Leonard döntésén igazán csak azok csodálkoznak, akik nem követik őt, nem tudják, milyen személyiség. Kawhi egész egyszerűen túl csöndes ahhoz, hogy felvegye azt a tempót, amit a Lakers és James diktáltak volna neki, arról már nem is beszélve, hogy mindemellett túl jó és túl ambiciózus ahhoz, hogy valaki más álmát valósítsa meg. Leonard nem akart LeBron szupercsapatának tagja lenni, mögötte árnyékban maradni, inkább saját csapatot szeretett volna, ezért jött kapóra a Clippers ajánlata, és az, hogy a klub időközben megegyezett az OKC játékosával, Paul George-dzsal is. A Clippers egyébként masszív, tavaly simán rájátszásba jutó alapcsapata kiegészült két világsztárral, így jövőre valószínűleg ott lesznek valahol az elején.

Kawhiról pedig tudjuk, hogy egy év alatt is képes bajnokságot nyerni.

Oklahoma City

2019 nyarán Oklahomában végleg véget ért egy éra, elhagyta a Thundert Russel Westbrook és Paul George is, akik utolsó hírmondónak maradtak az elmúlt évek nagy OKC-jéből. És a nagy OKC nem túlzás, ugyanis olyan játékosok játszottak itt egyszerre, mint Kevin Durant vagy James Harden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bleacher Report (@bleacherreport) on Jul 11, 2019 at 6:55pm PDT

George a Clippersbe két játékosért, egészen pontosan Shai Gilgeous-Alexanderért és Danilo Gallinariért cserébe került. A másik nagy távozó az a Russell Westbrook, aki a liga egyik legjobb, legeredményesebb olyan játékosa, aki még nem nyert bajnokságot. Westbrook végül Houstonba kerül, ahol régi csapattársával, James Hardennel alkothat majd félelmetes párost. Harden kellemetlen stílusa és RW tripla-duplái nagyon messzire repíthetik a Rocketst.

Brooklyn

A Netsnél az elmúlt években nagyon szimpatikus építkezés folyt, idén pedig sikerült megszerezniük a Golden State Warriorstól Kevin Durantet és a Bostontól Kyrie Irvinget. Most azonban mégsem róluk lesz szó mint szuperigazolásokról, egyrészt azért, mert Durant achilles-sérülés miatt jó darabig bevethetetlen lesz, másrészt pedig Irving bármikor képes bárkivel összeveszni, így nem valószínű, hogy az első évben bajnokságot fog nyerni a Brooklyn.

A Nets feltámadásának egyik vezéralakjáról, a Brooklynből kvázi eltakarított allstar-irányító D’Angelo Russellről viszont bőven van mit beszélni, őt nagy meglepetésre a Golden State Warriors igazolta le.

Azért nagy meglepetésre, mert a GSW-ben játszik minden idők legjobb irányítója, Steph Curry, így nem világos, hogy a tehetséges, 23 éves Russell pontosan hogyan fog beférni a csapatba. Igaz, az edző, Steve Kerr dolgát némileg megkönnyíti, hogy Klay Thompson térdsérülés miatt csak a szezon közepén léphet majd újra pályára, de az még mindig nem látszik, milyen felállásban fog felállni a Warriors. A posztütközés miatt azt gondolják, hogy a Golden State csak el szeretné cserélni Russellt, ám erre nem biztos, hogy sok lehetőségük lesz, ugyanis a fizetési plafon miatt nagyon kevés pénzük van játékosokkal feltölteni a keretet, magyarán mindenkire szükség lesz a következő szezonban. Ráadásul a GSW kerete komoly károkat szenvedett: távozott a csapattól Durant, André Iguodala és DeMarcus Cousins is.

Annyira azért nem sötét a helyzet a Warriorsnál, mint amennyire elsőnek látszik. Thompson, Curry és Russell is remek játékosok, és ha sikerül megtalálni a helyüket a csapatban, akkor igencsak dőlnek majd a triplarekordok, csak legyen, aki helyet csinál nekik.

A Golden State egyértelműen gyengült a free agent időszakban, de az alapok vannak olyan erősek, hogy még évekig a mezőny elejében legyenek nyugaton, onnan pedig bármi kisülhet, akár egy bajnoki cím is.

Nincs új supergroup

Ennek az őrült időszaknak a legnagyobb nyertese egyértelműen az NBA, ugyanis előállt az a helyzet, hogy nem két erős csapat verseng majd egymással a bajnoki címért, hanem legalább négy, vagy akár öt, esetleg hat is, ha Giannis Antetokounmpónak nem megy el a kedve és idén is a hátára veszi a Bucksot.

Egyelőre nem lett tehát szupercsapata az NBA-nek, és ennek mi, nézők örülhetünk a legjobban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik