Sport

Kékszalag 2019: megdőlhet a rekord

2014 óta a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty tartja a Balatonkerülés rekordját, de mivel az idei rajtnál már tíz feletti kétárbocos katamarán keresi a legjobb pozíciót, jó szél esetén csütörtök délutánra új rekord születhet.

Július 18-án, reggel kilenc órakor, Balatonfüredről rajtol az 51. Kékszalag. Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyének a nevének eredete azon a hagyományon alapul, miszerint csak a tengerek leggyorsabb hajója viselhette a kék szalagot.

Közép-Európa legnagyobb taván 1934-ben a Hungária Yacht Club vezette be ezt a hagyományt, azóta éppen 50 alkalommal akasztották fel a Balatont leggyorsabban körbehajózó hajó árbocára a kék szalagot.

A verseny távja légvonalban közel 160 kilométer, de természetesen minden egyes hajó jelentősen nagyobb távot hajózik be a szél irányának, a navigációnak köszönhetően. Így nem is távolság a lényeg, hanem az idő. 1955-ben például a ma már fogalommá vált Nemere II. nevű 75-ös cirkáló tíz óra negyven perc alatt teljesítette a távot, ami egészen 2012-ig megdönthetetlen csúcsnak számított.

Szinte hihetetlen, de 57 évvel később, csak a legmodernebb anyagból készült, és technikai felszereltséggel rendelkező Fifty-Fifty döntötte meg ezt a rekordot, tíz óra harmincnégy perccel. 2014-ben a Józsa Márton kormányozta kétárbocos katamarán újabb rekordot ért el; az elképesztő, hét óra tizenhárom perces idő azóta is a történelem  leggyorsabb Balaton kerülésének számít.

(Kiemelt kép: A Fifty-Fifty nevû katamarán a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülõ vitorlásversenyen Balatonfüreden 2014. július 10-én. A Józsa Márton kormányozta kétárbocos több mint három órával megjavítva saját rekordját nagy fölénnyel rajt-cél gyõzelmet aratott.
MTI Fotó: Turcsi Gábor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik