Sport
Performers stand ready along the track in the Los Angeles Coliseum on the night of the opening ceremonies for the 1984 Summer Olympic Games. Many communist nations boycotted the Games that year, notably the USSR, East Germany, and Cuba, as retaliation for the US-led boycott of the 1980 Summer Games in Moscow.   (Photo by David Turnley/Corbis/VCG via Getty Images)

35 éve ezen a napon döntött az olimpia bojkottálása mellett a MOB

Korábban a témában:

Keserű évforduló május 16-a a magyar sportélet számára, ugyanis 1984-ben ezen a napon a Magyar Olimpiai Bizottság megszavazta, hogy nem engedi el atlétáit a Los Angeles-i olimpiára.

A döntés előzménye, hogy az 1980-as moszkvai olimpiát a Szovjetunió afganisztáni bevonulása miatt a nyugati államok és sportolóik bojkottállták. Válaszként a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága 1981-ben határozott úgy, hogy az olimpia kulturális programjában szovjet csoportok nem fognak szerepelni.

A következményektől tartó magyar küldöttség májusi közgyűlésén megszavazta a távolmaradást, ezzel temérdek lemondást vállaló olimpikonnak keserűséget okozva.

Volt, aki sírt, más fölöltözött és hazament, én leütöttem egy radiátort a helyéről, szét is repedt tőle a kezem. Megnyilvánultak az érzelmek, mert hát nagy volt a tét, és ezzel véglegesen szembesülni szörnyű volt.

– idézi Gáspár Tamást a 2014-ben kiadott, 1984 – A kettétört olimpia című könyv.

A szocialista blokk számára 1984 nyarán Barátság verseny néven pótolimpiát rendeztek, sportáganként eltérő helyszíneken és időpontban. A magyar küldöttség 10 arany-, 17 ezüst- és 24 bronzérmet szerzett, amelyekhez ma már olimpiai életjáradék társul. Arról azonban, hogy ez mennyire nem volt egyenértékű az ötkarikás játékokkal, szintén a harminc éves évfordulóra készült könyvből kapunk példát.

Életemben nem voltam olyan versenyen, ahol szándékosan csaltak volna a rendezők, csak ezen az egyen. Megkaptuk ezt a mocskot, hogy nem mehettünk Los Angelesbe, s utána itt még megverettek minket az embereikkel. Ettől a mai napig tüzet okádok, ezt nem tudom megbocsájtani. Már az elejétől fogva rab nemzetek kupájának neveztük. Voltak, akiknek ez egy normális, színvonalas verseny volt, nálunk lerendezte a szovjet és a keletnémet vezetés, 6-6 aranyérmet szereztek, amelyhez mi asszisztáltunk. A németországi Grünauban minél jobb volt valaki, annál szelesebb pályára tették a jobb oldalra, ők meg mentek a balon. Ezer párosban hatodik lettem, úgy, hogy előtte két nagy nemzetközi versenyen arany- és ezüstérmet szereztem. Senki nem nyerhetett, csak ők ketten.

– mondja Vaskuti István, 1980 kenus olimpiai bajnoka a saját versenyéről.

A szocialista tömbbe tartozó országok közül csak Románia és Jugoszlávia vett részt a nyári játékokon.

Kiemelt képen az 1984-es olimpia nyitóünnepsége. Fotó: David Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.