Sport

Egészség kívül és belül – és ez a szájra is vonatkozik! (x)

Telt, vékony, penge, csücsöri, csókos – és még sorolhatnánk, annyiféle jelzővel illethetjük az emberi ajkat. Szájunknak eme látható részét általában gondosan ápolgatjuk is, holott a belső régió, a szájüreg gondozásáról sem szabad megfeledkezni.

A szájszárazsággal foglalkozni kell!

Mindenkivel előfordul néha, hogy kiszárad belül a szája, ám ha a szájüregben rendszeresen nincs elegendő nyál, amely képes lenne nedvesen tartani az érzékeny szájnyálkahártyát, akkor már kóros állapotról beszélhetünk. A szájszárazság oka lehet a szükségesnél kevesebb folyadékbevitel, a koffeintartalmú italok fogyasztása, a nyitott szájjal való alvás, illetve előfordulhat gyógyszerek mellékhatásaként vagy különböző betegségek – például cukorbetegség – tüneteként is. A hosszan tartó szájszárazságot tanácsos kezelni, mert a kiszáradt szájnyálkahártya rendkívül érzékennyé válhat, és könnyen kialakulhat szájnyálkahártya-gyulladás is, ami rendkívül kellemetlen betegség.

Súlyosabb probléma a fájdalmas gyulladás

Szájnyálkahártya-gyulladás nemcsak a száj szárazsága, hanem akár a nem megfelelő szájápolás miatt is kialakulhat. Hajlamosíthat rá továbbá a dohányzás, fogszabályzó vagy protézis viselése, illetve gyakran fogászati beavatkozások következménye is lehet. Különböző szájfertőzések, szájon belüli sérülések ugyancsak szájnyálkahártya-gyulladás kiindulópontjai lehetnek. Daganatellenes kezelések mellékhatásaként gyakran, fej-nyaki sugárkezelés esetén pedig szinte menetrendszerűen jelentkezik ez a probléma, hiszen a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítását célzó terápiának könnyen áldozatául eshetnek a szájnyálkahártya ugyancsak gyorsan osztódó sejtjei is.

Így előzze meg a bajt!

A szájnyálkahártya-gyulladás rendkívül fájdalmas és kényelmetlen betegség. Nehezítetté válhat miatta a beszéd, az evés és az ivás is, ezért lehetőleg mindent meg kell tennünk azért, hogy elkerüljük. Már a száj gyakori szárazságát észlelve érdemes rendszeresen használni a patikában recept nélkül kapható Endoral szájöblítő oldatot, és ez a készítmény a már kialakult szájnyálkahártya-gyulladás esetén is enyhülést hozhat a betegség tüneteitől szenvedőknek. Az Endoral szájöblítő oldat ugyanis egyaránt képes csökkenteni a szájszárazság és a szájnyálkahártya-gyulladás tüneteit. Nedvesíti a kiszáradt nyálkahártyát, tisztítja a szájüreget, enyhíti a fájdalmat, a vörösséget és az égő érzést. Ezáltal megkönnyíti az evést, az ivást és a beszédet, illetve elősegíti a szájnyálkahártya regenerációját.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A sejtvédő ectoin molekula jótékony hatásai

Az Endoral szájöblítő oldat különleges összetevője az ectoin nevű természetes molekula, amelyet szélsőséges körülmények között – például sós vízben, tenger mélyén, sivatagban – élő egysejtűekben fedeztek fel. Ezek az apró mikroorganizmusok a kíméletlen környezeti tényezőkkel szemben védik magukat az általuk termelt ectoin segítségével. Az ectoin molekula vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően egy hidrokomplexnek nevezett védőburkot képezve védi a sejtfelszínt a kiszáradástól és a káros környezeti hatásoktól, csökkenti a gyulladásos anyagok felszaporodását, stabilizálja a sejtmembránt, továbbá elősegíti a sejtregenerációt. Az Endoral szájöblítő oldatban található ectoin a szájnyálkahártya sejtjeinek kiszáradása ellen véd, továbbá gyulladás esetén elősegíti a gyógyulás folyamatát. Az Endoral szájöblítő oldat jótékony hatását daganatos betegekkel végzett klinikai vizsgálat is igazolta: a páciensek kiválónak értékelték az ectoinos szájöblítő oldat hatását a szájnyálkahártya-gyulladás okozta tünetek csillapításában.

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik