Sport

Úszás: soha nem látott show lesz a Duna Arénában

Szombaton és vasárnap Budapest lesz a házigazdája a Nemzetközi Úszószövetség vadonatúj pénzdíjas sorozata, a FINA Champions Swim Series második állomásának.

Április utolsó hétvégéjén, az elsőn, a kínai Kantonban Hosszú Katinka történelmi győzelmet aratott azzal, hogy megnyerte az első versenyszámot, a 400 gyorsot (200 vegyesen és 200 háton is nyert). Háromszoros olimpiai bajnoknőnk szombaton nem ismételheti meg ezt a sikert, lévén gyorsúszásban nem áll rajthoz ezúttal.

A miértre a verseny pénteki sajtótájékoztatóján derült fény. Hosszú úgy fogalmazott;

nem engedtem el, a gyorsúszást, csak simán abban indulok, amiben meghívtak; 100-, 200 háton és 200-, 400 vegyesen. Mindenki edzésből van itt a közelgő nyári világbajnokság miatt, én is a heti programom izomlázával küzdök, így a versenyen sincs más célom mint önmagam legyőzése.  Tetszik a lebonyolítás.

Apropó, lebonyolítás

A FINA új versenyének speciális szabályai vannak. Egy számban csak négyen állnak rajtkőre, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség a legjobbakat, az olimpiai bajnokokat, a világbajnokokat, a ranglistavezetőket hívja meg. Előfutamok nincsenek. A 3,9 millió dollár összdíjazású elitsorozatban a számok győztesei 10 ezer dollárt kapnak, a második helyezettek 8000, a harmadikok 6000 ezer, a negyedikek 5000 dollárt vihetnek haza, míg egy esetleges világcsúcs további 20 ezer dollárt ér.

Utóbbira nem nagyon lehet számítani, lévén a sajtótájékoztatón résztvevő világsztárok – Chad le Clos (dél-afrikai), Sarah Sjöström (svéd), Emily Seebohm (ausztrál), Nicholas Santos brazil), Milák Kristóf (magyar) – Hosszúhoz hasonlóan egytől egyig megerősítették, edzőtáborból, kemény munkából érkeztek a versenyre.

Ettől még ölre menő verseny lesz köztük, méghozzá pazar. Cornel Marculescu, a FINA ügyvezetője úgy fogalmazott; „az úszás nem csak sportverseny, de kiválóan alkalmas a közönség szórakoztatására is. A FINA Chamions Swim Series-t pont azért hívtuk életre, hogy ezt bebizonyítsuk. A másik kihívás számunkra, hogy a versenyzőket még közelebb hozzuk, megismertessük őket a világgal. Ezért itt minden más, mint egy átlagos versenyen. Mások a szabályok, más a körítés, nagyobb a show.”

A két szélső pályát is csak azért hagyták szabadon, hogy a hullámot elnyelhessék Fotó: 24.hu

És valóban, aki bekukkantott a Duna Aréna versenyterébe az megdöbbenve látta, hogy az amúgy tíz pályás, ötven méteres medencéből eltűnt négy – reklámmal takarták le. Szombat és vasárnap este csak a belső hat pályát hagyják szabadon a szervezők, a négy középsőn úsznak a versenyzők és a világítás fókusza is ide koncentrálódik majd.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint, aki kilátogat, egészen biztosan nem csalódik majd. „Európában elsőként Budapesten lesz ilyen verseny, 2017-ben magasra tettük a mércét, ezúttal is olyan eseményre törekszünk, amelyre a szurkolók és a versenyzők is boldogan emlékeznek majd. Örömmel tölt el, hogy 2019-re az úszás is a professzionális sportok közé lépett, mindig is azt vallottam, jót tesz a sportágnak, ha  több pénzt keresnek az úszók.”

(Kiemelt kép: Róth Tamás)

FINA Bajnokok Sorozat, 2. állomás, magyar résztvevők:

Hosszú Katinka, Késely Ajna, Cseh Laci és Milák Kristóf, Burián Kata, Jakabos Zsuzsanna és Békési Eszter 

A FINA-sorozat harmadik befejező állomására május 31-én és június 1-én az egyesült államokbeli Indianapolisban kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik