Sport

Tovább dagad a bokszbotrány a NOB-elnök nyilatkozata után

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) vezetése szerint Thomas Bach valamennyi nemzetközi sportági szövetséget degradált azzal, hogy egy új bokszszövetség felállítását szorgalmazta, amely lebonyolítaná az ökölvívótornát a jövő évi tokiói olimpián, írja az MTI. Bach szombaton beszélt arról, hogy szerinte egyáltalán nem lenne bonyolult feladat létrehozni egy új szövetséget, ami által a sportág megerősíthetné helyét a játékokon. Úgy véli, bőven lenne idő felállítani ezt a szervezetet.

Hallottam Bach úr nyilatkozatát, nagyon aggasztó, mert egyértelműen kicsinyíti vele azt a munkát, amelyet el kell végezni egy ekkora esemény megszervezéséhez. Őszintén remélem, hogy csak rosszul válogatta meg a szavait. Az olimpiának szüksége van a nemzetközi szövetségek munkájára, ezt nem szabad elfelejteni

– mondta Tom Virgets, az AIBA ügyvezető igazgatója.

Az AIBA szempontjából azért is különösen aggasztóak Bach szavai, mert a szövetség sorsáról május végén dönt a NOB végrehajtó bizottsága, és az elnök nyilatkozata azt sugallja,

a bokszszövetségre nézve negatív határozattal zárul majd az ülés, azaz kizárják az olimpiai mozgalomból.

Vignets az eljárással kapcsolatban is jelezte most kifogásait. Szerinte a NOB megbízott testülete által készített vizsgálati jelentés – melyet május 22-én ismertetnek a vb tagjaival – egyoldalú és elfogult eljárás alapján született, az AIBA ugyanis a NOB minden kérését teljesítette, és a jelzett gondokat orvosolta, ahogy a jövőben is kész azt megtenni. Hozzátette, szerinte roppant kevés az a két óra, amit arra kaptak, hogy a vb előtt szóban felvessék a 7000 oldalas jelentéssel kapcsolatos problémáikat, mindössze 36 órával azelőtt, hogy közzétennék a végleges jelentést.

Az amerikai ügyvezető hétfőn egyúttal megerősítette azt a hírt, amely szerint az AIBA ideiglenes elnöke, Mohamed Moustahsane a tervei szerint megszavaztatja a szövetség vezető testületét arról, hogy tegyenek-e jogi lépéseket a NOB egyes tagjai ellen az eljárás miatt.

Az AIBA és a NOB vitája hosszú évekre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis éveken át válságban volt. Vu Csing Kuo korábbi elnök 2017 nyarára csődközeli helyzetbe vezette a szövetséget, ám leváltásával sem sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetet. Helyére tavaly januárban ideiglenesen az üzbég Gafur Rahimovot választották meg, akit az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítanak, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint,

Rahimov Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike.

A NOB már akkor tiltakozott személye ellen, ám hiába kérte hosszú ideig, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra, a szövetség a tavaly novemberi tisztújításán mégis az üzbéget választotta meg. Ezt követően az olimpiai bizottság november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint Rahimov személye okozta. Az üzbég végül márciusban lépett a háttérbe, és bízta másra a szövetség irányítását.

A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy a NOB azonnal felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

Nyitókép: Amilcar Orfali/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik