Sport

Ne csak a gyerek, a szülő se nyúlkáljon a szájába!

Talán nincs olyan szülő, aki ne szólna rá legalább naponta egyszer a gyerekére, hogy mosson kezet, ne nyúlkáljon a szájába, vagy hogy mossa meg rendesen a fogát. Nem véletlen, hogy a gyermeknevelés fontos része a szájhigiénia, kellő odafigyeléssel ugyanis a legtöbb szájüregi megbetegedés megelőzhető.

A száj az a testnyílásunk, amely a legtöbbször érintkezik a külvilággal. A szánkkal táplálkozunk, azon keresztül fogyasztunk folyadékot, egész nap beszélünk vele és még sorolhatnánk az ide vonatkozó tevékenységeket. A száj mindezek miatt a szervezet egyik legveszélyeztetettebb területe, amit minden nap ápolni, tisztítani, védeni kell a káros behatásoktól. Ha nem így teszünk, akkor hatalmas kockázatot vállalunk, mivel szinte nincs olyan szájfertőzés, aminek ne lenne remek táptalaja a rossz szájhigiénia.

Moss fogat mindig, minden körülmények között!

Kezdj a legfontosabb, legevidensebb szabállyal. Nem véletlen, hogy már gyerekkorunk óta sulykolják belénk a rendszeres fogmosás fontosságát, hiszen megszámlálhatatlanul sok problémát okozhat a nem megfelelően ápolt fog. Mondunk egy remek példát: az elhanyagolt, lepedékes fog felülete előbb vagy utóbb fogköves lesz, amely már önmagában is rengeteg baktériumnak adhat otthont. És akkor még nem beszéltünk az ínygyulladásról, aminek egyik ismert kiváltó oka éppen a fogkő. Ha súlyosan elhanyagoljuk a fogainkat, akkor annak előbb vagy utóbb az lesz a vége, hogy elveszítjük őket, amely újabb sor problémához vezet.

Ezért fontos megelőzni a bajt, vagyis mindig gondoskodni kell megfelelő eszközökről, hogy kis túlzással bármikor, akármilyen körülmények között fogat tudjunk mosni!

Ropogtassunk!

A szájüreget, vagy legalábbis a fogsorunkat úgy is edzhetjük, hogy nyers zöldséget rágcsálunk. A modern ember fogai hajalmosak elpuhulni a sok puhára főzött étel miatt, így nem árt néha valami rostosat rágnunk, amivel nemcsak eddzük a fogunkat, de még ráadásul tisztítjuk is.

Szájvíz

A szájüreg nyelv alatti területein, vagy az arc belső részén megbúvó baktériumokat remekül lehet semlegesíteni különböző szájvizekkel. Ezek a készítmények legtöbbször mentolos ízűek és rendkívül erősek; lenyelni nem szabad őket, csak öblögetésre használjuk.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik