Sport

Új sportágban célozza az olimpiát az olajozott testű tongai sztár

Sokan emlékezhetnek a 2016-os riói nyári és a 2018-as phjongcshangi téli olimpiára, amikor Pita Taufatofua egy szál szoknyában, beolajozott felső testtel lóbálta a tongai zászlót. A brazíliában taekwondóban, dél-koreában pedig sífutásban elinduló sportoló most ismét bekerült a körforgásba: ott akar lenni a 2020-as tokiói olimpián is, ám most új szerelmével, a sprint kajak-kenuval.

Sprint kajakos akarok lenni, ez az a sport, ami nagyon közel áll a szívemhez, mert az őseim is ezzel foglalkoztak anno, amikor kolonizálták Polinéziát

mondta a BBC-nek a 35 éves sportoló.

Pita elmondta, ő csak az országát és annak hagyományait szerette volna képviselni, fogalma sem volt, hogy ilyen népszerű lesz. Hiába a gyorsan jött sztárság, tudja, hogy honnan jött, nem szállt el a sikertől.

Az élet kemény volt anno, nem volt víz, se hely a házunkban. Emlékszem, arról álmodoztam, hogy gazdag leszek, hogy azt ehessek, amit akarok.

Elmesélte, hogy amikor a Harry herceg és felesége a szigetországba látogatott, meghívták Pitát egy találkozóra, ám az édesapja nem engedte el addig, amíg a tehenek nem kaptak elegendő táplálékot – az otthon az első, csak utána a szórakozás.

A sportoló jelenleg egy hobbikajakban edz az olimpiára, és mivel az előző két játékokra közösségi-finanszírozás útján jutott ki, most inkább szponzoroktól szeretne pénzt kérni. Egy profi kajak például nagyjából 3,5-4 millió forintnyi dollárba kerülne számára.

Mindig azért edzettem, hogy érmet nyerjek, de az utóbbi időben már azon volt a hangsúly, hogy olimpikon legyek. Most megint az a célom, hogy aranyat nyerjek Tongának

– mondta az augusztusi, szegedi világbajnokságra készülő Pita.

Onnan még nem valószínű, hogy kvótát szerez, arra ott lesz a 2020-as óceániai kvalifikáció.

Ha sikerül sorozatban második különböző sportágában kijutnia a nyári olimpiára, azért megint egy jó sztori, nem?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik