Sport

Felfüggesztették az olimpiai bajnok Varga Dénes játékjogát

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az április 27-i A-Híd OSC Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo  ob I-es, amúgy bántóan sima, csúcsrangadón elszabadultak az indulatok, és egy érthetetlen döntés következtében a játékvezetők nem az ellenfelét megütő olimpiai bajnok Varga Dénest, hanem a kíméletlen ütést benyelő 21 éves Burián Gergelyt állították ki.

Burián az ütés után vérző orral, hevesen reklamált a partról, ez nem tetszett a bíróknak, Varga viszont maradhatott a medencében.

Az ütés:

 

Szerettük volna megkérdezni az érintetteket, hogy mi történt pontosan, mi váltotta ki Varga brutális reakcióját. Burián időt kért, az ügy tisztázásáig nem szeretne nyilatkozni, Varga viszont először azt mondta, rossz számot hívtunk, ám később megírta, hogy az ügy végén reagálnak majd.

Megkerestük dr. Deák Pétert, a Fegyelmi Bizottság elnökét, aki elmondta: folyamatban van a fegyelmi eljárás.

A bizottság csak akkor tud foglalkozni az üggyel, ha az érdekelt jelzi számunkra. Meg tudom erősíteni: történt feljelentés az ügyben, a fegyelmi eljárás folyamatban van. Azt is szeretném hozzátenni, hogy Varga Dénes játékjogát felfüggesztettük

– mondta Deák a 24.hu-nak.

Beszéltünk dr. Molnár Tamással,a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) alelnökével is, akitől a játékvezetők felelősségét szerettük volna megtudni. Molnár szerint egyértelműen brutalitás történt, viszont ebben a helyzetben nem csak a bírók hibáztak.

Nem tudom, hogy emlékszik-e az Európa-bajnokságon a horvát-szerb elődöntőre. Ott a horvát játékos jól láthatóan, a víz fölött ütötte meg a szerbet, ám a játékvezetők nem vették észre. A LEN szabályzata szerint az ellenőrök nem avatkozhatnak közbe, hiába láttuk pontosan, hogy mi történt. Magyarországon viszont más a szabály, itthon az ellenőr közbeléphet. Az OSC-Fradin az ellenőröknek tehát lehetőségük lett volna szólni, de nem tették meg, így a felelősség közös. Utólag lehet majd szankcionálni az ütést, ami szerintem meg is fog történni

– jelentette ki Molnár.

Cikkünk megjelenése után hat órával a Ferencváros hivatalosan bocsánatot kért Burián Gergelytől, valamint Madaras Norbert szakosztályvezető elárulta, hogy a Fradi is megbünteti majd Varga Dénest.

A szövetség és a Fradi is megbünteti Varga Dénest
Az olimpiai bajnok vízilabdázó és klubja is bocsánatot kért a rangadón történt incidensért.

Eredmények – vízilabda ob I

A-Híd OSC Újbuda – FTC-Telekom Waterpolo 8-13 (1-2, 4-2, 1-4, 2-5)
BVSC-Zugló – PannErgy-Miskolci VLC 12-12 (3-2, 5-5, 2-3, 2-2) 
RacioNet-Honvéd – Debreceni VSE 11-10 (5-4, 2-3, 3-1, 1-2) 
Szolnoki Dózsa – ZF-Eger 15-9 (4-1, 2-2, 4-4, 5-2)

A végeredmény: 1. FTC 63, 2. OSC 63, 3. Szolnok 46, 4. Eger 44, 5. Miskolc 38, 6. Honvéd 27, 6. BVSC 25, 8. Debrecen 24

 

A felsőházi rájátszás párosítása:

elődöntő:
FTC-Telekom Waterpolo – ZF-Eger 
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 6-0

A-Híd OSC Újbuda – Szolnoki Dózsa 
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 6-0

az 5-8. helyért:
PannErgy-Miskolci VL – Debreceni VSE     
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 6-0

RacioNet-Honvéd – BVSC-Zugló     
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 2-2

Kiemelt fotó: Laurence Griffiths/Getty Images

Olvasói sztorik