Sport

Tessék már eldönteni, hogy doppingolt-e a félmaratonisten!

A szervezők szerint nem doppingolt, a szövetség szerint talán doppingolt.

Ahogy írtuk pár órája:

Felfüggesztették Abraham Kiptum, a félmaraton világcsúcstartója versenyengedélyét, ezért a kenyai hosszútávfutó nem indulhat a vasárnapi London Marathonon.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által a doppingellenes szabályok betartása érdekében életre hívott független szervezet, az AIU (Athletics Integrity Unit) pénteki közleménye szerint Kiptumot azért tiltották el ideiglenesen, mert megsértette a biológiai útlevéllel kapcsolatos szabályokat. Büntetését az ügy kivizsgálása után véglegesítik.

A kenyai atléta amúgy tavaly, a valenciai félmaratoni versenyen ért el világrekordot 58:18 perces időeredményével.

Erre most azzal álltak elő a spanyol szervezők, hogy „nem szolgáltatott pozitív mintát Abraham Kiptum azon a doppingvizsgálaton, amelyet a tavalyi rekorddöntése alkalmával végeztek el nála”.

Na most akkor mi van?

Ha jól értjük, valami olyasmi, mintha valakire azt mondaná a rendőr, hogy almát lopott, mire azzal állna elő az ügyész, hogy nem lopott körtét az illető.

A kérdés kulcsa alighanem a biológiai útlevél. Ez egy olyan dokumentum, melyben a minimum másfél havonta vett és elemzett minták eredményét vezetik a doppingellenőrök. Ennek az az értelme, hogy előfordulhat: egyenként az összes teszt negatív, de egymással összevetve mégis tiltott szerek használatára utalhatnak az adatok. A dolognak azért van jelentősége, mert egyes szerek (EPO, CERA) már két nap után kimutathatatlanok a vizeletből.

Szóval.

Első verzió: Abraham Kiptum ártatlan.

Második verzió: Abraham Kiptum nagyon ügyesen doppingolt, de még így sem sikerült túljárnia az ellenőrök eszén.

Nem vagyunk beljebb. (De azért úgy megnéznénk ezzel a zsenivel a londoni befutót.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik