Sport

Gladiátornak áll az eddigi utolsó vb-érmes ökölvívónk

Káté Gyula 2009-ben, Milánóban, kisváltósúlyban nyert bronzérmet Magyarország számára. A kiváló bunyós 37 évesen úgy gondolja, van még keresnivalója a küzdősportokban.

Április 28-án, a Papp László Arénában, 16 órai kezdettel hatalmas, küzdősportgálát láthat testközelből az, aki rajong a férfias küzdelmekért.  Az esemény egyik legismertebb versenyzője az a Káté Gyula, aki a magyar ökölvívás eddigi utolsó világbajnoki érmese. A 2009-es, milánói vb kisváltósúlyú bronzérmese a 24.hu kérdésre elmondta, ugyan 37 éves, de hiányzott számára a ringközeg, ezért tavaly úgy döntött, reaktiválja magát.

2014-ben feljöttem a második helyre, így a döntőben az olimpiai kvalifikációért bokszolhattam volna az AIBA Pro Boxingnál (APB). Ám eközben tönkrement a szervezet, ezért abbahagytam.  Azóta a Városgazda Utánpótlás Akadémiával részt vettem pár thai boksz gálán. Megtetszett. Észrevettem, hogy míg lábbal erősek, kézzel kevésbé, ezért úgy értékeltem, K1-ben nekem is lenne keresnivalóm, ha a lábtechnikámat felhozom

– világította meg az újrakezdés motivációját Káté. Hozzátette, nem hízott egy dekát sem, jó erőben maradt az inaktív évek alatt is, és mivel egyébként is hiányzott neki a ringközeg, a napi, heti, havi pontos menetrend, a kifejezett cél, újra belevágott.

Kérdés, nem fáj-e a szíve, amikor a gála egyik fő eseményét pont két aktív ökölvívó, Berki Ferenc Jr. vívja a tanzániai Shadrack Ignasszal a WBF nagyváltósúlyú interkontinentális övéért?

Ökölvívásban már öreg vagyok ahhoz, hogy profi karriert építsek, de szabad stílusban még lehet keresnivalóm. Rájöttem, ott még nem vagyok kiöregedve semmiből. Ha Kokó bátyja, Kovács Gyula 50 évesen fel tud készülni annyira, hogy profi küzdősport gálán vegyen részt – kettőt már nyert is –, akkor tán nekem is van itt keresnivalóm

– mondta a kétszeres vb-bronz, és Eb-ezüstérmes, aki különösebb elvárások nélkül tekint a hétvégi gálára.

Januárban kezdtem el igazából a felkészülést, azóta gyakorlom a lábtechnikát is, egész jól mennek a rúgások. A kezem pedig a többségtől jobb. Egy K1-es gálán már indultam március végén. Mindkét ellenfelemet legyőztem, úgyhogy a Spártai Gladiátorok éjszakája előtti főpróba jól sikerült. Úgy érzem esélyes vagyok, hogy a vasárnapi gálát is megnyerjem, de ha nem jön össze, akkor sem leszek csalódott

– fogalmazott a tízszeres magyar bajnok bunyós, akinek a következő célja egy novemberi nemzetközi gála. Hozzátette, tovább nem gondolkozik, de egy K1 bajnoki övet szívesen a derekára akasztana még. Előbb a magyart, aztán ha látja értelmét, és alkalmasnak tűnik rá, lehet a nemzetközivel is megpróbálkozik.

A Spártai Gladiátorok Éjszakája

A vasárnap 16 órakor kezdődő, látványos show és zenei sztárfellépőkkel (BSW együttes, G.w.M., Herceg Dávid, Rico x Miss Mood, Igni, ESSEMM) tarkított rendezvényen három súlycsoportban – 75 kg, 90 kg, plusz 90 kg –, 24 elismert harcművész lép a kötelek közé.

A mérkőzések időtartama maximum 15 perc. A menetidő nélküli küzdelem kifulladásig, feladásig, avagy beszüntetésig (sportszerűtlen  magatartás, folytatást nem engedhető sérülés) tart. Mindegy, ki milyen küzdősportból érkezik, az egyetlen kitétel, hogy Európa-, világ-, vagy olimpiai bajnoki érme, vagy helyezése kell legyen a szervezeténél.

Káté mellett ringbe lép többek közt Felföldi Szabolcs –  profi MMA világbajnok, kempó világbajnok –, File Andor – utcai harc bajnok,
kick-boksz világbajnok is.

Valamennyi résztvevő 100 ezer forint fellépti díjat vihet haza, míg a győztesek 3-3 millió forinttal gazdagodnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik