Sport

Ember nem állt fel még olyan mélyről, mint Tiger Woods

A Tigris visszatért. Számtalan sérülés és a magánéleti botránya után már mindenki temette, hiába. Ő azt mondta, nem akarja befejezni, mert nem tudna mit kezdeni magával. Neki lett igaza. A US Masters győzelmével minden idők legnagyobb golfozójából minden idők legnagyobb sportolója válhatott.

Kis túlzással már az is csoda, hogy egyáltalán tud járni. Tiger Woods 2014 és 2017 között három, igen komoly hátműtéten esett át, nehezére esett az ülés, az állás, úgy minden. 2008-ban, karrierje csúcsán még szakadt térdszalaggal meg tudta nyerni a US Opent, azután viszont elkezdődött a majd egy évtizedig tartó pokoljárás: súlyosabbnál súlyosabb sérülések, magánéleti dráma, elvonók hátráltatták.

Világhír, szexbotrány, hajnali részegség
Végleg megrekedni látszik Tiger Woods szédületesen induló karrierje. Az egykori világelső golfozó élete másfél évtizednyi ragyogás után ijesztő fordulatot vett, és 41 éves korára már csak árnyéka önmagának. Merre találhatja meg a kiutat az egykori világklasszis?

Hihetetlen, de Tiger Woods még csak kétéves volt, amikor az először bekerült a tévébe. Már akkor olyan tehetségnek tartották, aki egyszer majd a világ legjobbja lehet a sportágában – kis túlzással arra nevelték, hogy a történelem legnagyobbja legyen.

Senki nem gondolt bele, hogy ez mit tesz majd a gyerekkel, később a tinédzserrel. A győzelmek, a szponzorok és a pénz valósággal csak úgy ömlött Woodshoz, ám az elvesztett gyerekkor és tinédzserkor megfizethetetlen, nem lehet megvásárolni.

Sokak számára nem is volt meglepő, hogy a ketyegő bomba, amit Tiger Woodsnak hívnak, 2009-ben felrobbant. Akkor – amikor kiderült, hogy számtalan nővel csalta meg feleségét, gyerekei édesanyját, az imádott sportikonból – halhatatlanból egyszerre halandóvá vált.

Tudtam, hogy rossz dolgot teszek, de meggyőztem magam arról, hogy ez a normális. Nem gondoltam bele, hogy kit bántok meg, csak magammal foglalkoztam. Úgy tartottam, hogy bármit megtehetek, úgyis megúszom. Egész életemben keményen dolgoztam, úgy éreztem, megérdemlem, hogy kiélvezzem a kísértést. Azt gondoltam, jogom van hozzá

mondta Tiger Woods még 2010-ben, amikor nyilvánosan kért bocsánatot.

Miközben rehabilitációkra és műtétekre járt, folyamatosan derültek ki újabb és újabb részletek a magánéletéről. 2017-ben úgy tűnt, Tiger Woodsnak vége, többet nem látjuk golfpályán. Ő maga mondta a 18-szoros Major-győztes legendának (példaképének), Jack Nicklausnak, hogy befejezi.

Két hónappal később eszméletlenül, a vezetőülésen, járó motor mellett talált rá egy rendőr. Úgy tűnt, onnan már nincs visszaút.

Nem adta fel

A Woodsról készült rendőrségi fotó azonnal elárasztotta az internetet, az egykor ünnepelt sztárból szánni való, esetlen ember vált. A mémoldalak is felkapták a képet, ezrével, tízezrével készültek a viccesebbnél viccesebb (legalábbis annak gondolt) alkotások. A golfozó szervezetében marihuánát, fájdalomcsillapítókat és nyugtatókat találtak, a kihallgatása során a videón úgy látszik, nem nagyon tudja, hol van.

Az amerikai, de a nemzetközi sajtó is élve temette el az akkor már csak a saját maga árnyékának tűnő milliárdos ikont.

Valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy még abban az évben összeszedi magát, és újra ütőt fog. Senki sem lepődött volna meg, ha soha többé nem hallunk Tiger Woodsról. Ki szólt volna egy rossz szót is, ha vett volna egy lakatlan szigetet, és ott tölti nyugdíjas éveit?

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

Woods viszont új életet kezdett, és ennek állítólag nagyban segítségére volt jelenlegi barátnője és a sikeres műtétek, amelyek segítségével végre teljesen fájdalommentesen tudott ülni, járni – élni. Dobta a gyógyszereket, helyette újra a golfpályán találta magát, és a 2018-as évben már egyszer-egyszer mintha a régi Tigert látták volna a szurkolói, na meg a mellette maradó és az őt az első lehetőségnél elhagyó szponzorok.

Azt nyilvánvalóan senki nem várhatta el tőle, hogy negyven év felett, az időközben mellette fénysebességgel elhaladó fiatal golfsztárokkal felvegye a versenyt, de egy szép befejezés, egy újra egészségesnek, boldognak látszó golflegendáért még bőven volt (és van) kereslet.

A 2018-as, utolsó Major-tornán, a PGA-n a második helyen végzett. Szó bennszakadt, hang fennakadt, egyszerűen szürreálisnak tűnt az egész. Ott állt az a 42 éves, valaha legyőzhetetlennek tűnő legenda, és ismét olyan éles volt, mint azokon a fekete-fehér képeken. Tiger Woods annyi év szenvedése után visszatért.

A legnagyobb

Innentől a történet ismerős lehet, Tiger Woods 2005 után a hétvégén ismét megnyerte az év első Majorét, a US Masterst, ezzel pedig megszerezte pályafutása 15. Major-győzelmét. Az internet felrobbant, minden releváns lap kiemelt helyen foglalkozott a picit kopaszodó, de fizikálisan újra élete formájában lévő, immár 43 éves amerikai legendával.

A Nike, amely végig kitartott mellette, a győzelme után pár perccel már ki is dobta legújabb reklámját.

Woods körbeért. 22 éve még ő borult édesapja nyakába élete első Major-győzelme után, most ő ünnepelhetett a kisfiával. Nem túlzás, az egész világot megmozgatta ez a győzelem, mert

ez megint csak egy üzenet: bármilyen mélyen is vagy, nem szabad feladni.

Klisének, unalomig ismételt közhelynek hathat ez, de gondoljunk csak bele: ezek a sportolók milliókat inspirálnak a világon a győzelmeikkel, egy-egy megszólalásukkal.

Niki Lauda anno feladta, miután majdnem bennégett az autójában? Nem, tetőtől talpig betekerve, hat hét múlva a negyedik helyen végzett Monzában. Santi Cazorla, a Villarreal focistája feladta, amikor három éve kiderült, hogy olyan súlyos fertőzést kapott, hogy valószínűleg amputálni kell a lábát? Nem, 34 évesen most azért harcol a pályán, hogy nevelőklubja ne essen ki a spanyol első osztályból.

Woods nem csak fizikálisan, de mentálisan is összerakta magát. Úgy nem lehet nyerni a golfban, ha csak egyetlen apróság is elvonja az ember figyelmét. Ha nem koncentrál maximálisan, lehet ő bárki, a labda a vízben, a homokban, az erdőben végzi. Woods átlendült, ma már csak nevet az őt kifigurázó embereken, a rendőrségi képét a pólójukra, netán táblákra ragasztó (ellen)szurkolókon. Újra életveszélyes a pályán, újra őt kell legyőzni.

Az emberek el sem hiszik, hogy Tiger milyen állapotban volt. Amikor először eljött hozzám, csak annyit kért, segítsek rajta, hogy fájdalommentesen tölthesse a szabadidejét a gyermekeivel. Hétfőtől vasárnapig, 0-24-ig fájt minden porcikája. Óriási bátorság kellett ahhoz, hogy most ott tartson, ahol. Már mindent megnyert, nem kellett bizonyítania semmit, és mégis: ő azt mondta, nem, neki ennyi nem elég

mondta Woods orvosa a Telegraphnak a golfozó US Masters-győzelme után.

Tiger Woods 43 évesen, a pokolból tért vissza, hogy megmutassa, meg lehet csinálni. Ha neki – akit megrágtak, kiköptek, élve eltemettek – sikerült, talán egy picit én is elhihetem, hogy le tudom gyűrni a hétköznapi akadályokat.

Már csak azért is érdemes volt látni egy halhatatlan újjászületését.

Kiemelt fotó: Andrew Redington/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik