Sport

Kopár István megcsinálta a szinte lehetetlent, célba ért a Golden Globe-on

A földkerülő verseny erkölcsi győztese mindenképp a magyar vitorlázó!

A 66 esztendős Kopár István 263 nappal, egy órával és 30 perccel azt követően, hogy elindult a Golden Globe Race földkerülő vitorlásversenynek, március 21-én, 11,30-kor, a 18 elrajtolt hajó közül a negyedik helyen célba érkezett a franciaországi Sables d’Olonne kikötőjébe – számolt be a hajózás.hu.

Harmadszor vitorlázta körül a Földet, másodszor egyedül hajózva és először partra szállás és külső segítség nélkül.

A szaklap azt írja, mivel a magyar hajós előtt befutókról mind bebizonyosodott, hogy külső segítséget kaptak a navigációhoz, útvonaluk megtervezéséhez, Kopárt kellene győztesnek kihirdetni – feltéve, ha a verseny rendezősége következetesen betartotta volna a saját maga által felállított szabályokat.

Íme a célba érkezés:

Kopár István

  • nem egyszer került 60-70 csomós szélbe, 11-14 méteres hullámok közé,
  • többször adódtak műszaki nehézségei,
  • olykor kritikussá vált az ivóvíz hiánya
  • teljes magányban élt a hajón, hiszen a rádió adóvevője az első napoktól kezdve rosszul működött, csak vételre volt alkalmas, ő maga azon keresztül üzenni, kérdezni, beszélgetni nem tudott.
  • A külvilággal számára az egyetlen kapcsolatot a heti egyszeri szatelittelefonos beszélgetés jelentette a verseny főrendezőjével.

Fair play díjat is érdemelne, mert

a verseny 82. napján az Indiai-óceánon egy az ivóvízkészletének elfogyása miatt segítséget kérő magányos vitorlázónak 20 liter vizet adott szűkös készletéből. Eközben Kopár István az útjának második felében többször is komoly vízhiánnyal küzdött, amikor nem sikerült elegendő esővizet gyűjtenie, de ő csak a verseny szabályainak megsértésével kaphatott volna pótlást bárkitől is.

Magyar szempontból szomorú, útját az Egyesült Államok lobogóját viselve teljesítette, mert útja előtt új hazájában talált támogatókat, de a versenyrendezőség ettől még mindvégig magyarként kezelte és emlegette.

(Nyitóképen Korpár István a célba érkezést követően. Fotó: Christophe Favreau/PPL/GGR)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik