Sport

Stollárnak nem sikerült a címvédés a budapesti tornán

A címvédő Stollár Fanny – oldalán a brit Heather Watsonnal – döntő rövidítésben kikapott a budapesti 250 ezer dollár (70 millió forint) összdíjazású keménypályás női tenisztorna páros versenyének döntőjében.

A csuklósérüléséből visszatérő magyar játékos és partnere – akiket harmadikként emeltek ki a szervezők – a fináléban az orosz Jekatyerina Alekszandrovával és Vera Zvonarjovával csapott össze.

A 20 éves Stollár és társa 2:1-nél még visszakapaszkodott a brékhátrányból, de 4:4 után ez már nem sikerült, és ez az első szettbe került. A folytatásban Stollárék beleerősítettek, 3:0-ra elhúztak, negyedórával később mégis a kiválóan hálózó ellenfél vezetett 4:3-ra. A játszma ennek ellenére a magyar-brit kettősé lett, amely 5:4-nél ismét brékelni tudott.

Jöhetett a tíz nyert pontig tartó döntő rövidítés, amelyben 4-4-ig fej fej mellett haladtak a felek, majd az oroszok 8-5-re megléptek, és innen már nem engedték ki kezükből a meccset, amely 1 óra 34 percig tartott.

A tavaly a spanyol Georgina Garcia Pérezzel tornagyőztes Stollár – aki juniorként wimbledoni páros bajnok volt – harmadszor jutott páros döntőbe, és ezekből egyszer ünnepelhetett.

A bajnoknak és a döntősnek járó trófeát a kilencszeres Grand Slam-győztes Szeles Mónika, valamint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át a BOK Csarnokban.

“Gratulálok az ellenfélnek és a partneremnek is, továbbá köszönöm a támogatást a Magyar Tenisz Szövetségnek és a családomnak” – mondta a díjátadó ceremónián Stollár Fanny.

“Köszönöm nektek is, hogy minden nap kijöttetek szurkolni, sajnos nem sikerült a címvédés, de remélem, jövőre is szép eredményt érek el egyéniben és párosban is”.

Egyesben viszont sikerült a címvédés, a belga Alison Van Uytvanck idén sem engedte át másnak a serleget. Az első helyen kiemelt belga játékos 28 perc alatt elvesztette ugyan a nyitószettet, de a másodikban 5:5-nél elvette a világranglistán 81. Marketa Vondrousova adogatását, és kiszerválta a játszmát.

Az utolsó felvonásban már az 50. helyen álló címvédő akarata érvényesült, aki 4:0-ra elhúzott, és végül 2 óra 1 perc alatt nyert.

“Címvédőként jöttem, és természetesen a hét elején volt rajtam nyomás” – nyilatkozta a 24 éves bajnok. “Akkor nyugodtam meg egy kicsit, amikor már a döntőben voltam, de az elején még nem ment a játék, a második szettben kezdtem el élvezni.

Örülök, hogy meg tudtam védeni a bajnoki címet, imádom Budapestet. Ez a harmadik WTA-tornagyőzelmem, de remélem, lesz még több is”.

Van Uytvanck az első trófeáját még 2017-ben Quebec Cityben szerezte meg, a fináléban Babos Tímeát legyőzve.

eredmény, döntő:

egyes:
Van Uytvanck (belga, 1.) – Vondrousova (cseh, 8.) 1:6, 7:5, 6:2

páros:
Jekatyerina Alekszandrova, Vera Zvonarjova (orosz) – Stollár Fanny, Heather Watson (magyar, brit, 3.) 6:4, 4:6, 10-7 – döntő rövidítés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik