Sport

Fennakadt a doppingvizsgálaton egy 15 éves magyar gyorskoris

A Magyar Országos Korcsolyázók Szövetsége érthető okok miatt nem reklámozta azt a közleményt, amit egy hete tett ki honlapjára és amit az index.hu szúrt ki.

A MOKSZ azt írja, a Magyar Antidopping Csoport versenyen kívüli vizsgálata során egy versenyzőjénél az „A” próbánál tiltott szer jelenlétét mutatta ki. Az érintett versenyző a „B” próbát kérte és vétkességét tagadja. Mivel 16 éven aluli sportolóról van szó, a MOKSZ fiatalkorú veszélyeztetése és teljesítményfokozó szerrel való visszaélés gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Később az index.hu kiderítette, hogy nem 16, hanem valójában 15 éven aluli versenyzőről van szó, és egészen döbbenetes módon

a gyermek szervezetében Stanozololt mutattak ki, amely az az ősrégi anabolikus szteroid, amelyet az 1980-as években használtak többek között az NDK sportolói, de a világ akkori leggyorsabb embere, a 100 méter korábbi világcsúcstartója Ben Johnson is ezzel a szerrel bukott le az 1988-as szöuli olimpián.

Az utanpotlassport.hu-n Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, Magyarországon először érintett ilyen fiatal gyermek doppingvétségben.

Bár az első, az A-minta pozitív, ez még nem jelenti azt, hogy a gyermek tudtával, belegyezésével került a szervezetébe a tiltott szer, ezért is tett a sportági szövetség rendőrségi feljelentést ismeretlen tettes ellen. A magyar korcsolyasport 110 éves történetében eddig egyetlen doppingeset sem volt.

(A fotó csak illusztráció, forrás: moksz.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik