Sport

Tasnádi Péter feltámasztja a múltat

A 69 éves Tasnádi Péter, aki utóbbi 20 évben megjárta a börtönt, sok időt töltött házi őrizetben, s most éppen szabadlábon van, ezúttal a sportrovat hírei közé kerül be, mert újra sportrendezvényt szervez.

Nevéhez köthető ugyanis a rendszerváltás utáni időszak egyik legnépszerűbb küzdősport-versenysorozata, az Utcai Harcosok névre keresztelt szabad stílusú bunyó. A ’90-es években vidéki és budapesti sportcsarnokokat töltött meg telt házas rendezvényeivel, amelyet nem egyszer a televízió is közvetített.

Mondhatni, majd tíz évvel megelőzte korát, lévén a szabad stílus – MMA, K1, UFC, stb. néven – a 2000-es évek közepén indult hódító útjára és ma már a legnézettebb események közé tartoznak.

Tasnádi fejébe vette, hogy feléleszti a múltat és április 28-án, a Papp László Arénában 17 órai kezdettel, ezúttal Spártai Gladiátorok Éjszakája néven csinálja meg ugyanazt, mint negyed százada – hatalmas küzdősportgálát szervez.

24 évvel ezelőtt, 1995. október 13-án tízezer néző előtt zajlott az Utcai Harcosok sorozat döntője a Budapest Sortcsarnokban (a mai Papp László Aréna – a szerk.) Nekünk, akik anno az utcai harcot elkezdték, régi vágyunk volt, hogy a Magyarországon kissé leült, különböző szövetségekbe és azok alszövetségeiben tagozódó, ezért elaprózódó, érdektelenségbe fulladó küzdősportban csináljunk valami olyat, ami méltó a régi szép időkhöz

– vázolta a 24.hu érdeklődésére a hátteret Tasnádi, aki 1995-ig 18 utcai harcos rendezvényt szervezett. Az áprilisi rendezvény szervezése közben elgondolkodott, hogy kisebb lépésekkel kellene felélessze a múltat. Úgy fogalmaz;

nem rögtön a 10. emelettel kellett volna kezdeni az építkezést, de nem tudok kisebben gondolkozni. Manapság egy-egy küzdősport rendezvényre maximum  1200-1500 néző megy el. Két éve bombáznak, hogy csináljak egy olyan gálát, amelyen méltó körülmények között harcolhatnak a különböző küzdősportok művelői

Tasnádi azt is elárulja, hogy a most divatos ketrec helyett ring lesz, mint régen, mert nem akarja, hogy mást másolva rendezzen gálát.

Úgy írtuk ki a a szabályokat, hogy az azóta elszaporodó kismillió küzdősport egyikét se sértse, egyikkel se lehessen összetéveszteni. Ettől függetlenül akadnak olyan szövetségek, akik inkább a rajtam lévő politikai bélyeg miatt megtiltották versenyzőinek a részvételt, azzal az álságos, kitalált hivatkozási alappal, hogy amennyiben kötelek közé lépnek, veszélybe kerülhet az állami támogatása a szövetségüknek. Megjegyzem, az eseményt saját pénzemből, saját üzleti kockázatra, mindenféle állami támogatás nélkül csinálom. A gálát a jobboldali ECHO televízió közvetít, a Magyar Nemzet újságírója a sajtó-, és Szántó Öcsi bácsi a szakmai főnöke. Csak azért szervezem, hogy megmutassam, meg lehet csinálni

– mondja Tasnádi, aki elárulja azt is, ha ötezer néző jön el a gálára, ami bőven felülmúlja egy manapság átlagos rendezvény látogatottságát, nem fog örülni, csak akkor, ha telt ház lesz.

A gálán három súlycsoportban – 75 kg, 90 kg, plusz 90 kg –, háromszor nyolc kiválasztott versenyző lép kötelek közé. A válogatási elv szerint mindegy, ki milyen küzdősportból érkezik, a lényeg, hogy Európa-, világ-, vagy olimpiai bajnoki érme, vagy helyezése legyen a szervezeténél. Valamennyi résztvevő 100 ezer forint fellépti díjat vihet haza, míg a győztesek 3-3 millió forinttal gazdagodnak.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik