Sport

A Fradi óriási csapást mért az MTK-ra

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a Fradiban folytatja – tudta meg az origo.hu. A hírt a zöld-fehér klub szerdán, sajtótájékoztató keretében jelenti be hivatalosan.

Az MTK ezzel presztízs terén sokat veszít, hiszen a Liu testvérek – továbbá Knoch Viktor és Burján Csaba– 2018-ban a phjongcshangi téli olimpián a férfi váltóban szereztek sporttörténelmi aranyérmet, amely segítségével 2018-ban a kék-fehérek lettek Magyarország legeredményesebb klubja az olimpiai ponttáblázat figyelembe vételével.

Egyéni olimpiai sportágakban általában olimpiai ciklusra, azaz olimpiától olimpiáig kötnek szerződést a klubok a sportolókkal, így minden bizonnyal a Liu-testvéreknek 2018. év végén lejárt a szerződésük, és nem tudtak megegyezni az MTK-val a hosszabbításról. Másképp, a Ferencváros jobb feltételeket kínált a két olimpiai bajnoknak.

A presztízsen kívül azonban mást, jelentős forrást is veszít az MTK.

A kérdés ugyanis az, hogy az olimpiai aranyérem után négy éven keresztül jelentősen megnövekedő sportágfejlesztési támogatást milyen elvek szerint osztja tovább műhelytámogatás formájában a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége, mennyit kap belőle az MTK, mennyit a Ferencváros?

Információnk szerint a MOKSZ-ban nincs olyan szabályzó, mint például az úszóknál, akik kifejezetten védik azt az egyesületet ilyen szempontból. Az MÚSZ azt a klubot, amelyik négy éven át felépített, és természetesen a szövetség segítségével ugyan, de olimpiai aranyéremig menedzselt egy-egy versenyzőt, annak átigazolásától függetlenül további két évig kiemelten támogatja az átadó anyaegyesületet a KSF-ből.

Mivel a MOKSZ-ban nincs ilyen szabályozó, a Liu-testvérek 2018-as aranyérme után 2019-ben már a Ferencváros részesedik nagyobb mértékben a szövetség műhely-támogatásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik