Sport

A magyar válogatottat szembeverte a realitás

A magyar női floorball válogatott éppen úgy járt, mint azon sportágak képviselői, akik a gyengébb honi pontvadászat iramához szokva a nemzetközi porondon egy, a világ élvonalába tartozó csapattal találkoznak. Ezúttal is ezt történt, Trencsénben, a vb-selejtező első meccsén Lettország fizikálisan felőrölte a magyar lányokat. Helyszíni riport.

A női floorballosok legutóbb 2013-ban szerepeltek világbajnokságon, azóta egymást érik a változások a sportágban. A honi bajnokságban már csak négy csapat verseng, a keret öt év alatt szinte teljesen kicserélődött, a szakmai munkát új stáb irányítja. A fiatalítás megtörtént: a csapat majd felét 20 év alatti fiatalok alkotják, akik elenyésző nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek.

Varga Dénes szövetségi kapitány és Csík Dániel, a válogatott edzője a tavaly nyári felkészülés kezdetekor a 2019-es svájci vb-re való kijutást határozta meg célként. Ennek legfontosabb állomása a csütörtökön kezdődő trencséni vb-selejtező, amelyen az előző világtorna ötödik és hatodik helyezettje, Lettország és Szlovákia, valamint Hollandia ellen játszik a csapat. A legfontosabbnak az utolsó meccs ígérkezik, hiszen a négy európai selejtezőcsoport első két helyezettje mellett, a két legjobb harmadik is továbbjuthat.

Ugyan a fél évig tartó összetartások, taktikai és fizikai tréningek után az elmúlt évtized legfelkészültebb válogatottja csaphatott össze csütörtök este a lettekkel, a hazai bajnokság tempója és fizikai kívánalma a nemzetközi élmezőnyhöz képest kevésnek bizonyult. Fizikálisan, vagyis erőben és kilók számában akkora volt a differencia a balti állam javára, ami a sokkal „puhább” magyar pontvadászathoz szokott magyar lányoknak leküzdhetetlen akadályt jelentett.

A meccs felvétele:

Különösen az első harmad okozott nehézséget: a magyar válogatott ötször, a lett 19-szer próbálkozott lövéssel, előbbiből egy sem, utóbbiból három gól született. Az esetleges bravúrhoz nem párosult szerencse: az első percekben két nagy lehetőség is kimaradt, így már sosem derül ki, hogy egy váratlan vezetés képes lett volna-e kitartani a jóval erősebb ellenféllel szemben? Vezetés nem volt, csak hátrány, amely csak a második harmadban csökkent. Egyszer.

A folytatásban Magyarország erőszakosabban, nagyobb önbizalommal játszott, egy kontrából Lelovics Nóra még szépített is. Aztán újabb rövidzárlat, három kapott gól, érvényesülő papírforma. Szomorúság. Az utolsó harmadban  – többek között – a csereként beálló Marton Fanni bravúrjai révén nem változott az eredmény. 1–6, lehet készülni a szintén nagyon erős Szlovákia elleni meccsre, ahol a most látott küzdőszellem talán nagyobb eredményességgel párosul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik