Sport

Vajon Hosszú Katinka a taotámogatás miatt vízilabdázik?

Megnéztük, a háromszoros olimpiai bajnok úszó klubja szakmai okokból, sportszeretetből, vagy újabb adóforintok lehívása miatt bővült új szakosztállyal?

Pénteken elnökségi ülést tartott a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) és sok egyéb mellett döntött arról, hogy három új tagot vesznek fel:

  • a Gyarmati Dezső Úszó és Vízilabda Sport Egyesületet,
  • a Hatvani Úszó, Vízilabda és Szabadidő Klub Sportegyesületet,
  • valamint az Iron Swim Kft.-t.

A hír azért érdekes, mert az Iron Swim Kft. nem más, mint Hosszú Katinka „régi-új” klubja, amely eddig kizárólag kis számú profi versenyúszó foglalkoztatásával és úszásoktatással foglalkozott.

Az úszás nem áll messze a vízilabdától, egyazon medencében gyakorolnak olykor a két sportág szereplői például Katinka és az Iron Swim állandó székhelyén, a Duna Arénában is.

A 24.hu levélben fordult kérdéseivel a háromszoros olimpiai bajnok klubjához. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

  1. a tagság azt jelenti, hogy az úszás mellett a vízilabda sportágban is versenyeztetnek jövőre?
  2. Mi a rövid, közép-, hosszú távú céljuk?
  3. Az Iron Swim Kft.-t a vízilabda irányába fordulása első sorban a sportcélú, vagy inkább a társasági adókedvezmény, mint új bevételi forrás, finanszírozási lehetőség kiaknázása a végcél?

A válasszal minket egyelőre nem tiszteltek meg – amint kapunk, frissítjük cikkünket –, de közösségi oldalukon egy hozzászólásra azt válaszolták, „az alapoktól szeretnénk építkezni”.

Ami biztos, a klub honlapja kedden már azt is büszkén közzé tette, hogy elkezdődtek a szintfelmérők, és tízéves korig várnak fiúkat és lányokat 24-én is.

A kiválasztásért és a szakmai munkáért a klub egyik jelenlegi edzője, Debreceni Nóra felel, akinek van vízilabda szakedzői végzettsége is. Mint írja:

„A vízilabdában nem csak erőből lehet érvényesülni, ha valaki érti a játékot, jól lát a pályán, ugyanúgy megtalálja a helyét a sportágban. Mi, magyarok mindig is a technikás játékunkról voltunk híresek, olyanokat tudtunk produkálni és megtanulni, amit mások soha.”

A szép szavakon túl az Iron Swim MVLSZ hivatalos tagsága azért is érdekes, mert az úszással ellentétben a póló benne van abban a körben, amelyik társasági adókedvezményben részesül. Így sokan azt feltételezik,

azért alakult ki Hosszú Katinkában ez a hirtelen vízilabda szeretet, mert a tagság elnyerésével az Iron Swim Kft. a Magyar Úszó Szövetség egyesületi és felkészülési támogatásán kívül akár társasági adó támogatásra is pályázhat az MVLSZ-nél,

és sikeres elbírálás esetén új, hatalmas forráshoz juthat – akár önálló uszoda építésébe is belekezdhet.

Mindezt a feltételezést részben cáfolja a szövetség honlapján elérhető taojóváhagyási irányelvek dokumentum, amely rögzíti:

  •  a jogosultság alapvető feltétele, hogy a kérelmező sportszervezet – törvényben meghatározott kivételekkel – 2 éve működik. (Ez az Iron Swim esetében rendben van.)
  • A törvény indokolása előírja, hogy a sportszervezetnek 2 éves szakmai tevékenységet kell igazolnia. A pályázattal érintett látvány-csapatsportágban végzett 2 éves szakmai tevékenység kizárólag a 2 éves szakszövetségi tagsági viszonnyal igazolható. (Ez az Iron Swim esetében eddig nem áll fenn.)

Mindebből az is következik, hogy meglévő klub új szakosztálya létrehozásakor is – mint az Iron Swim esetében – főszabály, hogy a kétéves szakmai tevékenység alapozza meg a pályázati jogosultságot.

Ergo Hosszú Katinka klubja leghamarabb 2021. január 18. után pályázhat és juthat társasági adóhoz, mint forráshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik