Sport

A klasszis bokszoló, aki a saját legendáját is porrá zúzta

Szinte mindent tudott az ökölvívásról, csak azt nem, hogy mikor hagyja abba. Elcsalt olimpiai döntőn vált híressé, majd négy különböző súlycsoportban is profi világbajnok volt, hogy aztán jóval a csúcson túl vonuljon vissza. Roy Jones Jr. január 16-án lett 50 éves.

Nem valószínű, hogy az 1988-as olimpiai ökölvívótorna pontozói belegondoltak abba, hogy majdnem megfosztották a sportágat egy világklasszis bunyóstól. A szöuli játékok nagyváltósúlyú döntőjében az addig az ellenfeleit végigpofozó Roy Jones Jr. a hazai Park Szi-hunnal találkozott, és hiába volt sokkal jobb az amerikai, a végeredmény megdöbbentő volt: pontozással nyert a dél-koreai.

Ezt az amatőr boksztörténelem addigi legnagyobb csalásaként könyvelte el mindenki, a győztes Szi-hun még elnézést is kért Jonestól, az amerikai ellen ítélő bírákat pedig utólag eltiltották, mert kiderült, hogy megvették őket.

Ez volt az a pont, amikor az egész életét a bokszra és az olimpiai aranyéremre feltevő Roy Jones Jr. közölte, ő többé nem lép ringbe. Sírva hagyta ott a szöuli szorítót, ám otthon, a floridai Pensacolában olyan fogadtatásban részesült, mint a legnagyobb sztárok. Furcsa mód pont az az ordas nagy csalás hozta meg neki a hírnevet, ami gyerekkori álmától fosztotta meg, róla és a szégyenteljes döntőről beszélt akkor mindenki.

Az olimpia után nem is nagyon várt sokat, 1989-ben profinak állt, úgy volt vele, hogy meglovagolja a hirtelen jött népszerűséget. A nagy meccsek viszont sokáig elkerülték, ebben nagy szerepe volt az apjának is. Roy Jones Sr. nem kímélte gyermekét: már nagyon fiatalon bevonta a saját edzéseibe, és sokak szerint nem egyszer lépte túl a keménység határát, csak, hogy bajnokot neveljen a fiából. Bele is szólt mindenbe, és mivel sokáig nem érezte késznek a fiatalabb Royt, így sorra utasította vissza a komolyabb bunyókat. A túlzott kontroll miatt meg is romlott a kapcsolatuk, és bár később újra megpróbáltak együtt dolgozni, be kellett látniuk, hogy nem megy a dolog.

Közben Roy Jones Jr. sem sokat javított a maga helyzetén. Sokáig az igazán kemény ellenfelet hiányolták mellőle, neki meg volt olyan mérkőzése, amelynek a délelőttjén még lejátszott egy kosármeccset is, ami kellőképpen komolytalanná tette magát a bunyót. Mert milyen bokszmeccs az, ahol az egyik fél vígan elkosarazgat reggel, este pedig eljátszadozik az ellenfelével a ringben?

Ilyen előzmények után jutott el oda, hogy

  • négy különböző súlycsoportban (középsúly, nagyközépsúly, félnehézsúly, nehézsúly) világbajnok tudott lenni.
  • Második ökölvívóként tudott a középsúlyú öve után a királykategóriában is címmeccset nyerni. Ez rajta kívül csak Bob Fitzsimmonsnak sikerült – 106 évvel korábban;
  • És éveken át ő volt a legjobb bokszoló súlycsoportoktól függetlenül, a stílusát, a megjelenését mindenki imádta.

Jellemző, hogy első 50 profi meccse során csak egy veresége volt, azt is magának köszönhette: a már padlóra küldött Montell Griffint ültében is ütötte, amiért kizárták. A visszavágás csattanós volt, az első menetben kiütötte Griffint és ott nem játszadozott az ellenfelével, mint tette azt oly sok korábbi riválisával, kegyetlenül összeverte honfitársát.

A hiányérzet így is megmaradt az emberekben, de erről nem Roy Jones Jr. tehet. Voltak nagy meccsei, elég csak Bernard Hopkins, James Toney, Vinny Pazienza vagy Antonio Tarver legyőzését említeni, de a bokszlegendákat mindig is az tette naggyá, hogy felejthetetlen párharcokban vettek részt. Neki ilyen vetélytárs nem adatott meg.

Aztán 2004-ben, a visszavágón kiütötte őt Tarver. Utána még rengeteg mérkőzést vívott, de jöttek a vereségel, már nem volt az a legyőzhetetlen bajnok, mint korábban, emberi lett, és idővel a túlsó sarokban is egyre szerényebb képességű ellenfelek álltak. Egy élsportolónak mindig nehéz belőni, mi a tökéletes időpont a visszavonuláshoz.

Roy Jones Jr.-nak sikerült 14 évet tévednie.

Az, hogy a Tarver elleni vereségét követően folytatta, teljesen védhető, de az, hogy utána a Glen Johnson elleni kiütéses vereséget követően sem hagyta abba, már kérdőjeles. Végül 2018 februárjában, már 49 évesen vívta utolsó csatáját a szülővárosában, Pensacolában, Scott Sigmon ellen nyert egyhangú pontozással. Kicsit méltatlan hozzá, hogy a karrierjét végül kilenc vereséggel fejezte be – 66 győzelem mellett.

Talán emiatt a plusz 14 év miatt nem fogják őt a legnagyobb legendák között emlegetni. Viszont mindenki tudni fogja, ki volt az a Roy Jones Jr.

Nyitókép: Mark Kolbe/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik