Sport

Piszok kétarcú a magyar válogatott

A világbajnoki rajt előtt három nappal nem tudjuk eldönteni, melyik a valódi férfi kézilabda válogatott. Reméljük a vasárnap látott.

A magyar férfi kézilabda válogatott egymást követő két alkalommal játszott felkészülési mérkőzést Dániában, a Rióban olimpiai bajnoki címet szerző házigazdákkal. Január 3-án, Aarhusban súlyos, 14 gólos vereséggel (33-19) kezdett Csoknyai István csapata, majd három nappal később Odensében úgy nyertek a magyarok 28-25-re, hogy a végét elszórakozták – lehetett volna több is.

Az első meccs után nulla esély látszott. Az ember azt hihette a január 10-27 között dán-német rendezésű világbajnokság előtt hét nappal, hogy a magyarok elfelejtettek kézilabdázni.

Három nappal a vb-rajt előtt meg már rózsaszínben látjuk a világot. Elvégre az olimpiai bajnokot legyőzni hazai pályán több, mint bravúr! Ráadásul bátor, kemény, kifejezetten ötletes, felszabadult játékkal; ilyen kínai figurával például:

Azért is érthetetlen a pálfordulás, mert a két meccs között szinte mi sem változott. A magyarok akkor és vasárnap délután is Nagy László, Bartucz László, Vilovszki Uros és Faluvégi Rudolf nélkül álltak fel, eközben a dán válogatott csak két helyen cseréltek a csütörtöki meccshez képest.

Férfiaknál, világszinten ilyen játékminőségbeli különbség két egymást követő mérkőzésen szinte elképzelhetetlen, de legalábbis szokatlan.

Csoknyai edző a mérkőzést követően azzal magyarázta a hatalmas fordulatot, hogy védekezésben stílust váltottak és megmutatták, hogy mégis csak tudnak kézilabdázni..

A csütörtöki mérkőzést nagyon elrontottuk, mind támadásban, mind védekezésben. A kapusteljesítményünk most viszont nagyon feljavult, védekezésben pedig stílust váltottunk, és azt gondolom, hogy támadásban is léptünk előre. Örülünk a győzelemnek, hiszen ez egy óriási fegyvertény. Nagyon sok energiánkat elvitt az, hogy már a vb-s ellenfeleinkre fókuszáltunk, de elképzelhető, hogy a mai védekezési rendszert a világbajnokságon is használni fogjuk. Minden dicséret a játékosokat illeti, akikkel leültünk és átbeszéltük a csütörtöki találkozót, ma nagyon sok energiát tettek a győzelembe, és megmutatták, hogy tudnak kézilabdázni

– fogalmazott  a kapitány a szövetség honlapján.

A vb-n reméljük a magyar válogatott a vasárnapi arcát mutatja a kettő közül. Egymás után többször is.

Kézilabda, vb-felkészülés, eredmény:

DÁNIA-MAGYARORSZÁG 25-28 (8-16)
Odense, játékvezetők: Brunner, Salah.
DÁNIA: Green, J. Landin (kapusok), Hald, Hansen 4, M. Landin 4 (2), Larsen, Lauge 2, Markussen 1, Mensah 3, Mollgaard 1, Mortensen 2 (2), Olsen, Oris 3, Svan 2, Toft 2, Zachariassen 1. Edző: Jacobsen Nikolaj.
MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin, Balogh 6, Bánhidi 4, Bodó 5, Bóka 1, Császár, Hornyák 1, Ilyés, Jamali 4, Juhász, Lékai 5, Ligetvári 1, Máthé, Schuch, Sipos 1, Szita. Edző: Csoknyai István.
Kiállítások: 8, ill. 14.
Hétméteresek: 6/4, ill. 1/0.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE ÉS A VILÁGBAJNOKI PROGRAM:

Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Ferencváros), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León, spanyol), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: 
CSOKNYAI István és Vladan MATICS

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport (Berlin): 
Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea
B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Koppenhága): Svédország, MAGYARORSZÁG, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11., 18.00:
 Argentína–Magyarország
Január 13., 18.00: Magyarország–Angola
Január 14., 15.30: Magyarország–Katar
Január 16., 18.00: Magyarország–Egyiptom
Január 17., 20.30: Svédország–Magyarország 

A magyar válogatott mérkőzéseit az M4 Sport, élőben közvetíti.

A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornákon 2020 tavaszán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik