Sport

Sebők Balázsék hazavitték a Spengler Kupát

A magyar légiós csapata, a KalPa az első finn hokiklub, amelyik a nyerni tudott.

Kevesen tudják, de a Spengler Kupa a világ második legrégebbi jégkorong kupája a Stanley Kupa után, amelyet 1923 óta visszatérően a svájci Davosban rendeznek karácsony és újév között. 1984. óta ráadásul nem csak az európai élcsapatok részvételével zajlik a küzdelem, hanem Team Canada néven a kontinensen játszó legjobb kanadai játékosok is indítanak egy csapatot – azóta 11-szer el is hódították a kupát.

Idén is döntőbe jutottak, de hoppon maradtak, ráadásul a magyar válogatott hokis, Sebők Balázs közreműködésének köszönhetően is.

A hat csapatos torna hétfői döntőjébe a kanadai légiósok mellett a finn KalPa jutott be és tán meglepetésekre, de nyert.  Így a KalPa az első finn klub, Sebők pedig az első magyar hokis, aki megnyerte a davosi tornát.

92. Spengler Kupa, döntő, eredmény:

Team Canada–KalPa 1-2 (büntetőkkel)

A mérkőzés a harmadik harmad elejéig a kapusokról szólt, mind Godla, mind Fucale hibátlanul védett. A 46. percben Winnik góljával a kanadaiak megszerezték a vezetést, ám 6 perccel később Luostarinen egyenlített. A rendes játékidő hátralévő részében, valamint a hosszabbításban sem esett találat, így büntetőkre került sor. A szétlövés nyolc körön át tartott, amikor Rissanen betalált, ellenben Ebbett kihagyta a rávezetését.

Eredmények:

Csoportkör:
Ocelári Trinec–Metallurg Magnyitogorszk 1-2 b.
HC Davos–Team Canada 1-2
KalPa–Ocelári Trinec 3-1
Nürnberg Ice Tigers–HC Davos 2-3
KalPa–Metallurg Magnyitogorszk 1-0 h.
Nürnberg Ice Tigers–Team Canada 2-6
1. negyeddöntő: Metallurg Magnyitogorszk–Nürnberg Ice Tigers 1-3
2. negyeddöntő: HC Davos–Ocelári Trinec 3-1 ()
1. elődöntő: Team Canada–Nürnberg Ice Tigers 4-2
2. elődöntő: KalPa–HC Davos 2-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik