Sport

A közismert magyar gyerekjáték megindult a világhírnév felé

Létezik egy játék, amit senkinek nem kell bemutatni, mert mindenki testközelből ismeri. Nincs olyan ember a nagyvilágban, aki gyermekkorában ne játszotta volna. Magyarországon például a tornaórák szerves része, leginkább kedvelt, várt pillanata, amikor a tesitanár végre kinyögi, mehettek kidobósozni.

A kidobós nemzetközi karrierje dodgeball néven emelkedett sportág szintjére. Amerikában konkrétan akkora divat, hogy államonként több tucat csapat űzi versenyszerűen, és több, mint 300 ezer játékost tartanak nyilván. Csoda hát, ha 2004-ben az amerikai vígjátékok két nagymestere, állandó főszereplője Vince Vaughn és Ben Stiller főszereplésével, Kidobós: Sok flúg disznót győz (Dodgeball: A True Underdog Story) címen még filmet is készítettek belőle.

A professzionális dodgeball annyiban különbözik a magyar sulikban ismert partizán játéktól, hogy itt nincsenek partizánok, és öt labdás változatában játsszák versenyszerűen. Maga a játék az egyszerű és érthető szabályoknak köszönhetően egy bizonyos szintig nagyon gyorsan megtanulható, korosztálytól függetlenül élvezhető és a tornacipőn kívül semmilyen egyéb felszerelést nem igényel.

Hungary Dodgeball

A Hungary Dodgeball csapata idén tavasszal, hagyományteremtő szándékkal elsőként egy különleges Jótékonysági Kidobós Tornát rendezett, ahol közel másfél millió forintot sikerült összegyűjteniük a beteg gyermekek megsegítésével foglalkozó Ments életet alapítvány számára. Májusban megrendezték az első Magyar bajnokságot, szeptemberben nemzetközi edzőmérkőzést játszottak Szlovéniában a világbajnoki résztvevő, Eb bronzérmes házigazdákkal, majd a sportág történetében először részt vettek a IX. Kidobós Európa-bajnokságon.

A játékosok tényleges fizikai megterhelésnek vannak kitéve. Az erő és a rugalmasság sokat számít, hiszen nem csak egy szövettel borított speciális labdával kell az ellenfelet eltalálni, de készen kell állni a gyors irányváltásokra, a levegőbe vagy a földre ugrásokra. A megfelelő taktika, csapatmunka is elengedhetetlen a sikerhez.

Magyarországon a Hungary Dodgeball próbálja összefogni és népszerüsíteni azt sportágat, amelynek 2010 óta Európa-, 2016 óta világbajnoksága is van. Az első vb-t Manchesterben, tíz ország részvételével rendezték, míg a  másodikat idén augusztusban New York-ban, de nem egy gimi tornatermében, hanem a kultikus Madison Square Garden-ben. Igen, ott, ahol a Knicks NBA-, a Rangers NHL-meccseket játszik, vagy ahol a profi ökölvívás hőskorában  Joe Louis, Joe Frazier, vagy épp Muhammad Ali bunyózott.

Kiválóan jellemzi a sportág fejlődését, hogy míg az első Európa-bajnokságon Londonban hat ország férfi csapatai vettek részt, a kilencedik kontinens viadalon, amit október végén tartottak Olaszországban, már három kategóriában (női, férfi, vegyes) 18 ország 46 csapata küzdött az érmekért.

Tavaly a Global Association of International Sports Federations, ami az olimpiai és nem olimpiai sportok közös szervezete, felvette a kidobóst a tagjai közé. Most egyesek arról álmodnak, hogy az olimpiai program része lesz. Esetleg már 2024-ben Los Angelesben.

ki ezek után kedvet kaptak és szeretnének újra kidobóst játszani, azoknak jó hír, hogy csütörtök esténként egy újpesti tornateremben ki lehet próbálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik