Sport

Hosszú Katinkának ezúttal nem sikerült az érem

Két napja, a kínai Hangcsouban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon csak háromszoros olimpiai bajnokunk tartja az esernyőt a magyar úszósport fölé. Eddig két arany és egy ezüstérem áll a neve mellett, pont ahogy Magyarország neve után az éremtáblán.

Hosszú Katinka világcsúcstartóként (1:59,23) és címvédőként csütörtökön is jól úszott az előfutamokban. Bejutott a 200 méter hát esti fináléjába (2:03.96 – 7. helyen), és 100 méter vegyesen (58.05  – legjobb idő) is érdekelt volt az esti az elődöntőben.

Előbbin, a szélső, egyes, surranópályán a meglepetésre legjobb idővel döntőbe jutó amerikai Lisa Brattonnal, továbbá az ausztrál Emily Seebohmmal és a szintén amerikai Kathleeen Bakerrel kellett felvegye a versenyt – nem beszélve a további úszókról.

Ötvennél harmadik helyen állt Katinka, száznál ezt tartotta, de 150-nél már leszorult az érmes helyekről. Hiába hajrázott jól „csak” a negyedik helyen csapott célba (2:01.99), Bratton nyert, Baker és Seebohn előtt.

Hosszú Katinka, ha lehet ilyet mondani ezúttal nem úszott szépen

– értékelt közvetlenül a háromszoros olimpiai bajnok célba érkezése után a stúdióban szakértő olimpiai bajnok, Czene Attila.

Száz vegyes középdöntőjében 57:69-es idővel megnyerte a második futamot, és címvédőként, világcsúcs-tartóként  a legjobb idővel jutott be a döntőbe. Mindezt a 200 hát döntő után egy órával! Ha csütörtökön nem is sikerült az érem, de pénteken ez az eredmény fényes medált sejtet!

Negyediknek lenni mindig kicsit frusztráló, szerettem volna 200 háton is dobogós lenni. Mostanában sokkal többet koncentrálok a pillangóra a vegyes mellett. Korábban, amikor a hátra fordítottunk nagyobb figyelmet flottabbul mentek a fordulók, de azért elégedett vagyok a negyedik hellyel is. Holnap reggel az 50 hátat valószínűleg kihagyom, így a 100 vegyes döntőjére frissebben tudok odaállni

– erősítette meg Czene észrevételét Hosszú a 100 vegyes elődöntője után.

A kotta csütörtöki elődöntőkre, döntőre csak annyiban változott, hogy Hosszú ezúttal nem egyedüli magyarként volt érdekelt. Lobanovszkij Maxim szétúszást követően jutott elődöntőbe – 21.25-ös idővel a 16. helyen. Petrov Iván edző az elődöntő előtt úgy kalkulált, hogy egyéni csúcs, ami egyben országos csúcs szükséges a rendkívül erős mezőnyben a döntőbe jutáshoz. Lobanovszkij  a nyolcas pályán rajtolt, és mindössze kettő századdal elmaradva a 21.18-as csúcstól hatodik helyen csapott célba. Ideje kevés lett a döntőhöz, összesítésben a 11. helyen végzett – de Hosszú mellett eddig még mindig ő a legsikeresebb magyar vb-szereplő.

Cikkünk frissül!

(Nyitókép: Matt Roberts/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik