Sport

Megvan a ralitörténelem legcsalódottabb világbajnoka

Sébastien Ogier megvédte címét, és sorozatban hatodszor nyerte meg a rali-világbajnokságot. A Forddal versenyző, 34 éves francia az utolsó előtti állomáson, Katalóniában vette át a vezetést a belga Thierry Neuville-től, most, Ausztráliában az ötödik hely is elég volt neki a végső sikerhez, mivel riválisai közül Neuville és az észt Ott Tänak is kiesett. Emiatt nem is tudott felhőtlenül örülni Ogier:

Furcsa volt ez, így hogy ez pont ma történt. Verseny közben kaptuk a hírt, hogy Ott kiesett, és akkor tudtuk, hogy megvan a győzelem. Ez azért megölte az érzelmeket. De adjanak egy kis időt, aztán majd jobban fogok örülni

idézi a Motorsport Ogiert.

Az ausztráliai szezonzárót a finn Jari-Matti Latvala nyerte meg.

A rekordot Sébastien Loeb tartja kilenc vb-címmel, aki 2004 és 2012 között volt egyeduralkodó a raliban. Mivel most Ogier a király, az elmúlt 15 évben francia világbajnoka volt a sportágnak, 2003-ban Petter Solberg volt az utolsó nem francia vébégyőztes.

Ogier jövőre visszatér a Citroänhez, és saját bevallása szerint az a célja, hogy három különböző gyártóval is világbajnok legyen. Ez eddig csak a finn Juha Kankkunennek sikerült, aki 1986-ban Peugeot-val, 1987-ben és 1991-ben Lanciával, 1993-ban pedig Toyotával nyert.

Eredmény – Ausztrál rali

1. Jari-Matti Latvala, Miikka Anttila (finn, Toyota Yaris) 2:59:52 óra
2. Hayden Paddon, Sebastian Marshall (új-zélandi, brit, Hyundai i20) 32,5 mp hátrány
3. Mads Ostberg, Torstein Eriksen (norvég, Citroe:n C3) 52,2 mp h.
…5. Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (francia, Ford Fiesta) 2:30,9 p h.

A pontverseny végeredménye 13 verseny után: 1. Ogier 219 pont, 2. Thierry Neuville (belga, Hyunday) 201, 3. Ott Tänak (észt, Toyota) 181.

Nyitókép: Massimo Bettiol/Getty Image

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik