Sport

Betiltanák a thaibokszot a gyerekeknek, miután egy 13 éves fiú belehalt a meccsébe

Thaiföldön különösen vidéken elterjedt, hogy szegényebb sorú gyermekek pénzért vívnak bokszmeccseket egymással. Ebből alakult ki komoly vita, miután egy 13 éves fiú a életét vesztette egy mérkőzésen egy bangkoki külvárosban. A mérkőzésről a közösségi médiában keringő felvétel szerint a fiú – aki 8 éves kora óta bokszolt, és több mint 170 meccs volt a háta mögött – nem viselt semmiféle védőfelszerelést, ahogy az a sportágban általában szokás.

Érdekesség, hogy egy több sportklubot is magába foglaló egyesület jogásza szerint a gyerekekre vonatkozó tilalom akár a sportág kihalásához is vezethet. A jogász szerint elengedhetetlen, hogy a versenyzők egészen fiatalon elkezdjenek gyakorolni, és kialakuljanak a “bokszolócsontok”. Arra is kitért, hogy a szomorú haláleset egy kirívó eset volt:

  • a rendezvényt nem szervezték meg megfelelően,
  • hibázott a bíró,
  • nem volt jelen orvos.

Ez pedig mind olyan tényező, amely független a versenyzők életkorától.

Ami egyelőre biztos, hogy a thaiföldi törvényhozók előtt már törvényjavaslat is van, amellyel megtiltanák, hogy 12 év alatti gyerekek versenyszerűen bokszolhassanak. A gyakorlat bírálói szerint ez rendkívül veszélyes, kutatások szerint a boksz különböző mértékű agykárosodást okozhat 15 év alatti gyerekeknél. Az országban népszerű harcművészet rajongói viszont ellenzik, hogy szabályozzák a sportágat.

Nyitókép: Kristian Dowling/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik