Sport
Budapest, 1952. december 3. 
Gyenge Valéria, a 400 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka otthonában szobanyújtójával karerõsítõ gyakorlatokat végez.
MTI Fotó/Magyar Fotó: Bojár Sándor

Gyenge Valéria bekerült a magyar úszósport Hírességek Csarnokába

24.hu
24.hu

2018. 11. 10. 20:09

A Kanadában élő 85 éves Gyenge Valéria a magyar úszósport Hírességek Csarnokának új tagja.

Gyenge 1933-ban született, Budapesten, egyedül tanult meg úszni, később a legendás Sárosi Imre volt a mestere, az ő segítségével 1952-ben, Helsinkiben, 19 évesen olimpiai bajnoki címet nyert 400 m gyorsúszásban – tette mindezt úgy, hogy előtte egyetlen egyéni uszodai számban sem nyert országos bajnokságot. Gyenge 1951-ben (400 m gyors) és 1954-ben (4×100 gyors) Európa-bajnokságot is nyert.

Részt vett az 1956-os nyári olimpián is, ám utána nem tért haza, Kanadában telepedett le.

Az 1952-es olimpia a legsikeresebb. Akkor értettem meg mit értünk el, mit jelent az embereknek a sikerünk, amikor hazaértünk és hatalmas, boldog tömeg fogadott minket. Köszönöm, hogy itt lehetek és boldog vagyok, hogy még mindig jó szívvel emlékeznek rám

– mondta Gyenge Valéria a beiktatásakor.

Mellette Pásztory Dórát is kitüntették, ezzel ő lett az első magyar paralimpiai bajnok (2000, Sydney, 200 m vegyes), akit beválasztottak a magyar úszók Hírességek Csarnokba. A klub tagja lett mégRisztov Éva (2012, London, 10 km, olimpiai bajnok), Id. Knézy Jenő (kommentátor) és Dr. Sós Csaba (jelenlegi szövetségi kapitány) is.

Sós Csabáról régi jó barátja, Verrasztó ZoltánVerrasztó Dávid és Evelyn édesapja – szólt néhány kedves szót.

Egy edzésen mindenkinél többet, 87 méter úszott levegő nélkül, majd elsüllyedt, ki kellett húzni a vízből. Ennyit arról, milyen kitartása van. Ezért érte el mindazt, ami miatt most itt áll

– jelentette ki Sósról Verrasztó.

Egyszer álltam a Magyar Himnusz alatt dobogón, de azt Hargitay Andrásnak játszották. Úgyhogy nem ezért, hanem azért állok itt, mert a büdös életben nem voltam hajlandó mást csinálni, mint amit szeretek. Mert ha nem élvezed a hétköznapokat, szart sem ért az életed

– mondta Sós Csaba a beiktatási beszédében.

Az idősebb Knézy Jenőnek járó díjat fia, ifj. Knézy Jenő vette át, míg a korábbi kolléga, Gulyás László emlékezett meg a 15 éve elhunyt kommentátorról.

Ötödikként Risztov Évát szólították pódiumra. London nyíltvízi olimpiai bajnoka kiemelte: alighanem a legtöbb edzőt elfogyasztó úszó, ezért hálás az őt méltató Kovácshegyi Ferencnek, hogy felsorolta őket, vagyis a korábbi edzőket. Viccesen hozzátette, nem mintha nem emlékezne mindegyikre, de ha egyet kifelejt, abból oltári baj lenne. Risztov megköszönte valamennyinek, hogy ki így, ki úgy, de hozzájárult a sikereihez.

Kiemelt fotó: MTI/Bojár Sándor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.