Sport

35 évnyi berögződést próbál levetkőzni a műtéten átesett paratriatlonista

Boronkay Péter többszörös világ- és Európa-bajnok paratriatlonista, aki a riói paralimpián a 9. helyet végzett. Boronkay egészen kis gyerekként már szemüveget hordott, +4-es és +5-ös volt a dioptriája, saját bevallása szerint szemüveg nélkül alig látott. “E mellé járult szemtengelyferdülés, kisebb belső kancsalság, így egyszer már azt a választ kaptam, hogy nem műthető a szemem, nem tudnak rajta segíteni” – magyarázta.

Próbálkozott a kontaktlencsével, de ez több okból sem volt ideális megoldás,

a nyílt vízi úszásnál például nem ajánlott a kontaktlencse, és a behelyezése is komoly probléma számomra, mivel bal alkar nélkül született. 

Kapott ugyan egy speciális sportszemüveget, de az sem az úszásnál, sem a mindennapokban nem tudta használni, végül egy lézeres szemműtét oldotta meg a helyzetet, amelyet a Budai Szemészeti Központban végzett el dr. Nagymihály Attila.

“A napokban volt a műtét, még meg kell szoknom, hogy ne nyúljak rögtön ébredés után a szemüveg után, vagy ne akarjam egyből felvenni, ha kilépek a zuhanyzóból. 35 évnyi berögződést nehéz lesz levetkőzni, de könnyen megszokom majd, és nagyon várom, hogy 3-4 hét után újra elkezdhessem az edzéseket”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik