Sport

Hosszú Katinka: A többieknek biztos új, hogy itt ennyi embert izgat az úszás

A világ úszósportjának klasszisai vezették fel a csütörtökön kezdődő úszó Világkupát az Akvárium klubban tartott sajtótájékoztatón: a két legnagyobb magyar sztár, Hosszú Katinka és Cseh László mellett az olimpiai és világbajnok Sarah Sjöström és Chad le Clos beszélt arról, mit várnak a háromnapos viadaltól.

Az úszószövetség közleménye szerint Hosszú először is közölte, évek óta járja az eseményeket, de egyetlen állomáson sem övezi olyan érdeklődés a világkupát a média részéről, mint Budapesten.

Mi hozzá vagyunk szokva, hogy itt ennyi embert izgat az úszás, de a többieknek ez biztos új

– mondta nevetve a háromszoros olimpiai bajnok, aki derűsen mondta, „direkt szerveztük így, hogy itt szerezhessem meg a négyszázadik Világkupa-érmemet” – merthogy Katinka épp 399 egyéni éremnél tart 2012 óta (268 arany, 76 ezüst, 55 bronz).

Jó, a viccet félretéve örülök, hogy éppen így alakult – nagyon várom már a versenyt, számomra a világkupa mindig egy különleges alkalom, amikor minden lazább, imádom, remekül érzem magam, szerintem a közönség is nagyon fogja élvezni

– mondta az összetettet 2012 és 2016 között zsinórban ötször megnyerő versenyző. Katinka azt is elárulta, ezúttal „csak” hat számban áll rajthoz, mert azért azt nem szeretné, hogy lássák nyolcadikként becsusszanni olyan számokban, amelyeket a felkészülés jegyében vállal be a külföldi állomásokon.

Cseh László nem igazán vett részt a sorozatban, egyszer 2012-ben próbálkozott, de a sok utazás úgymond nem az ő személyiségének való.

Viszont most, hogy itthon van ez a verseny, egyértelmű volt, hogy indulok: a tavalyi vb óta nem igazán találtam a helyem, akkor a hazai közönség akkorát dobott rajtam, hogy az elmondhatatlan. Azóta is ezt az élményt keresem, várom, hogy újra átélhessem, ezért is fontos nagyon ez a verseny, csak az a baj, hogy picit korán van, azaz nem igazán vagyok még világcsúcsverő formában

– tette hozzá Cseh, aki büszke arra, hogy annak idején elsőként úszta a 400 vegyest négy percen belül rövidpályán (2007-ben, a debreceni Eb-n állította fel a világrekordot).

A külföldi sztárok közül az összetettet tavaly megnyerő, és most is az élen álló Sarah Sjöström elárulta, a szabálymódosítások tették lehetővé, hogy Katinka elé kerüljön, hiszen a beszámítandó eredmények maximalizálása nyitotta meg az utat előtte, „mert Katinka így is rengeteg érmet nyer”. Az olimpiai és világbajnok svéd még elmondta, nagyon várja, hogy visszatérjen a Duna Arénába, mert a tavalyi világbajnokságról – melyen három aranyérmet szerzett és megdöntött két világrekordot – fantasztikus élményei vannak.

Ugyanezt mondta Chad le Clos is: a dél-afrikai világklasszis egy éve emlékezetes versenyen győzte le Cseh Lászlót a 200 pillangó döntőjében, de a falnál a magyar legenda kezét emelte a magasba.

Nagyszerű pillanatok voltak. Számomra azért különösen emlékezetes, mert néhány rossz év után itt sikerült végre megint aranyérmet szereznem, a közönség csodálatos volt, tényleg a világ legjobb uszodája a Duna Aréna, benne a világ legjobb szurkolóival.

Chad egyébként még azt is elárulta, a barátság annyira szoros magyar riválisával, hogy az előző este családi vacsorán jártak Cseh Lászlóék halászteleki házában.

A Duna Arénában csütörtöktől szombatig zajlik a Világkupa, az előfutamok minden nap 9.30-kor, a döntők pénteken és vasárnap 18, szombaton pedig 17 órakor kezdődnek.

Nyitókép: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik