Sport

A BL-álomcsapat majdnem értékesebb, mint a Magyar Telekom

Majd harmincféle felállásban rakta össze a labdarúgó Bajnokok Ligája álomcsapatait a Transfermarkt. Ez átigazolási szakportál, ennek megfelelő módszertannal dolgozott: minden posztra a legtöbbet érő játékost tették. A különböző változatok egyvalamiben megegyeztek: egyszer sem jött ki úgy, hogy a tizenegy játékos összértéke 1 milliárd euró alatt legyen. Messi és Neymar pedig az összes felállásban szerepelt – írja a G7.

A legértékesebb csapatot 1,26 milliárd euróért, azaz hozzávetőleg 407 milliárd forintért lehetne megvenni. A gazdasági magazin szerint ez mindössze 18 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyi a legnagyobb magyar távközlési cég, a Magyar Telekom jelenlegi piaci kapitalizációja.

Az újság megjegyzi azt is, hogy az álomcsapatok összeállítása, a brutális számok rámutatnak az átigazolási piac bajaira is: „Az éles verseny miatt teljesen elszállt átigazolási díjak eredményeként az öt legnagyobb bajnokság csapatai 2017-ben már egymilliárd euróval költöttek többet játékosvásárlásra, mint amennyit eladásokon kerestek. Ez a duplája a korábbi években megszokott különbözetnek.”

A cikk szerint számviteli okokból a hatalmas kiadások rövidtávon nem okoznak veszteséget, hosszabb távon viszont már a csapatok üzleti eredményességét is jelentősen ronthatják. A legnagyobb nyugati klubok ugyan egyre több forrásból gazdálkodnak, a lufi kidurranása azonban őket is megroppanthatja.

A G7 összegzése szerint a BL-ben szereplő 32 csapat játékosainak értéke a 14 milliárd eurót is meghaladja, ami jelenlegi árfolyamon 4535 milliárd forint. Mint írják: ennyi értéket teljes Magyarország nagyjából öt hét alatt állít elő.

Kiemelt kép: Josep Lago/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik