Sport

Szédületes magyar fölény a maratoni kajak-kenu vb-n

Összesen 17 érmet szerzett a magyar küldöttség Portugáliában, benne hat aranyat. Az éremtáblán második spanyolok 7 érmet gyűjtöttek.

Csütörtöktől vasárnapig gyakorlatilag a magyar kajakosokról és kenusokról szólt minden Prado Vila Verdén, ugyanis egyértelmű magyar dominancia volt jellemző a vb-n.

Még az első napon – amikor az ifik és az U23-as korosztály versenyzett – az öt versenyszámból háromban is magyar arany született, kettőben kettős magyar siker.

Az ifi K1-es versenyben Csikós Zsóka győzött Fekete Dorina előtt, majd az U23-asok hasonló számában Czéllai-Vörös Zsófia lett aranyérmes Katona Lili előtt. A fiú kenusoknál az ifik között Hodován Dávid nyert, Petró Vince pedig a kajakosok között lett bronzérmes.

Pénteken aztán az ifi leány párosok között Bakó Olga és Kőhalmi Emese nyert a Csikós Zsóka, Tófalvi Viktória duó előtt. Az U23-as kenusok között Adolf Balázs ezüst-, Laczó Dániel bronzérmes lett.

Az ifi és U23-as éremtáblán toronymagasan lettünk elsők 4-4-2-es megoszlásban.

Szombaton már a felnőttek következtek és már az első napon minden számban szereztünk érmet: kajak 1-esben Kiszli Vanda nyert Mihalik Sára előtt, a férfiaknál Boros Adrián egy másodperccel maradt le az aranyról, második lett. A kenusoknál Kisbán Zsófia ezüstérmet szerzett, a férfiaknál Dóczé Ádám harmadikként zárt.

Vasárnap aztán szintén éremhalmozás zajlott, a kenu párosoknál Koleszár Zoltán és Balla Levente ezüstérmes lett, a női kajakosoknál viszont a szakág koronázatlan (vagy koronázott?) királynője, Csay Renáta (és párja, Czéllai-Vörös Zsófia) révén már meglett az újabb arany is. A férfiaknál – a vb utolsó versenyszámában – Solti László és Boros Adrián ezüstérmes lett.

A magyar küldöttség így 6 arany-, 8 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt Portugáliában.

Jelzésértékű, hogy a második spanyolok 2 arany- 3 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek, a harmadik dánok pedig két aranyat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik