Sport

Csúnyán összeveszett Dávid Kornél és a fehérvári kosárelnök

Szép lassan felpörög az élet a magyar férfikosárlabdában, a válogatott szeptemberben két világbajnoki selejtezőt is vív, majd a hónap utolsó hetében elkezdődik az NB I is. A 2017-ben aranyérmes, legutóbb bronzérmes Alba Fehérvárnál ezúttal is a dobogó a minimum célkitűzés, ugyanakkor közel sem idilli hangulatban készül a csapat az idényre, belháború zajlik a városi kosárlabdában. A két főszereplő az Alba Regia SC és Dávid Kornél akadémiája.

A nyílt vita egy augusztus végi, az Alba honlapján megjelent hírrel indult. Ebben Balássi Imre klubelnök a többi között arról beszélt, hogy egy profi csapat mögé jól szervezett és jól működő utánpótlás háttér kell, és mivel nem mindenben értenek egyet Dávid Kornélékkal, így a két klub addigi szoros együttműködése megszakad, párhuzamosan működnek tovább. A dolog érdekessége, hogy Dávid nem csak az akadémia vezetője, hanem közben az Alba elnökségi tagja is.

Nehéz elfogadnia az alapítványnak, hogy nem az általuk elképzelt modell fog tovább működni, de szerintem nem az utánpótlásnak van felnőtt csapata, hanem a felnőtt csapatnak van utánpótlása. Megértem őket, hogy ragaszkodnak az általuk elképzelt és működtetett rendszerhez, de az ismert futballmenedzser, Alex Ferguson mondását idézve: senki és semmi nem lehet fontosabb, mint maga a klub. Tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg probléma, vita és feszültség tör majd felszínre, különösen azért, mert két, egymással párhuzamosan működő rendszerben mindig benne van a rivalizálás és a feszültség. Ráadásul nagyon erős egyéniségek, sikeres szakemberek képviselik mindkét oldalt. Amennyire lehet, szeretnénk a békés egymás mellett élést megvalósítani, a jövőben esetlegesen felmerülő problémákat megfelelő keretek között tartani. Ám azt tudomásul kell venni: azok a gyerekek, akik kívül maradnak az Alba Regia SC utánpótlás rendszerén, azok az egyesületünktől független, ezáltal felnőtt csapatunktól jogilag és szervezetileg is elválasztott szereplőkké válnak

– olvasható a klubhonlapon Balássi nyilatkozata.

Két nap múlva érkezett a reakció Dávid Kornéltól, aki már egy keményebb hangvételű nyílt levelet címzett akadémiája oldalán Balássinak. Ebben a korábban az NBA-t is megjárt kosaras arról írt, hogy az Alba elnöke olyan dolgokat hagyott figyelmen kívül, melyekről korábban személyesen, a fehérvári polgármester, Cser-Palkovics András jelenlétében és a szövetséggel összhangban egyeztek meg (a fehérvári polgármester a szövetségben elnökségi tag), és amit mindhárom fél elfogadott. Dávid Kornél szerint Balássi épp felrúgja a nyugodt utánpótlás-nevelést, nehéz helyzetbe hozza az akadémiát és a TAO-pénzek legoptimálisabb felhasználását. Teszi mindezt – Dávid szerint – nevetséges indokokkal:

Nyilatkozatodban jól hangzó üres frázisok pufogtatása mellett olyan ígéreteket és magasztos gondolatokat vázolsz fel a szülők előtt, amit szakember csak mosolyogva olvas. Oda akarsz eljutni a jövőben, ahonnan mi már visszafelé jövünk. Duális képzésről és párhuzamos pályáról beszélsz, amikor a valóság az, hogy a „rendszer”, amit felvázolsz, kényszeríti döntésre a sportolót és szüleit

– írja Dávid, aki kikérte magának, hogy megkérdőjelezik a szakmai hozzáértését, miközben nem csak játszott, hanem dolgozik is az NBA-ben, sportvezetőként is megbecsülik szerte a világban, előadásokat tart és egyébként sem fűzi semmilyen gazdasági érdek az akadémiához, nem meggazdagodni akar belőle.

Az említett fergusoni idézettel Dávid Kornélék is egyetértenek, ugyanakkor szerinte Balássi épp magát helyezi a klub fölé, az elmúlt három év sikereit kisajátítja, háborút szít ott, ahol nem kéne és közel 170 gyermek felkészülését akarja épp ellehetetleníteni.

Mindannyiunk célja, hogy ilyen-olyan szakmai érvekre hivatkozva, ne évről évre 5‐6 új külföldi érkezésével kelljen csapatot építeni, fogyatkozó érdeklődés mellett és a látszólagos siker tovább fedje el a háttérben megbúvó esetleges dilettantizmust

– írta Dávid Kornél, aki egy Michael Jordan idézettel („Tehetség nyerhet mérkőzést, de csapatmunka és intelligencia nyer bajnokságot”) zárta gondolatmenetét.

Borítékolható volt, hogy érkezik válasz Balássitól, ami nem is maradt el, a személyeskedést ez sem mellőzte. Az Alba elnöke azt pedzegette, hogy azért, mert Dávid Kornél jó sportoló volt, még nem jelenti azt, hogy egy gazdasági tevékenységet is folytató sportszervezet sikeres vezetőjévé válik. Szerinte erre jó példa, hogy Dávid elnöksége idején (2013 és 2015 között) a fehérváriak egy ízben a bajnokság kilencedik helyén zártak, ami példa nélküli gyenge és méltatlan szereplés.

Balássi azt is kifejti, hogy az utánpótlás Dávid Kornél elnöksége alatt került át az akadémiához a klubtól, ugyanakkor ő maga nem tartja jónak, hogy egy profi csapat mindenkori nevezése egy harmadik féltől függjön. Márpedig az akadémia és az Alba két különálló független szervezet.

A Polgármester Úrnál történt legutolsó találkozót megelőzően számtalan szóbeli és írásbeli egyeztetés történt, konkrét együttműködési konstrukciók kidolgozásával. Ezek között szerepelt a teljes szakmai irányítást és döntést az Alapítvány hatáskörébe átadó javaslat is, a gazdasági kontroll klub általi felügyeletével. Ezt azonban elutasítottátok. Furcsának találom azt is, hogy a városi kosárlabda korábbi sikereiben fontos szerepet vállaló szakvezetőt, az utóbbi években a fehérvári utánpótlást vezető Farkas Sándort kitiltottátok a DKKA edzéseiről, a tréningeket nem tekinthette meg

– írta Balássi, aki hozzátette: az ő elnökségét megelőző időszakra vonatkozó TAO-támogatási pályázatok elszámolásai mindmáig pénzügyileg is rendezetlenek, emiatt tartozásai vannak a klubok, melyek a jelenlegi költségvetést terhelik.

Mindezek, és a legutolsó – kizárólag az Alapítvány érdekeit szolgáló, a klubot kiszolgáltatott, függő helyzetben tartó – együttműködési tervezet tartalma adott okot arra, hogy meghozzam azon döntésemet, hogy az általad megküldött szerződéses együttműködési javaslatot, a klub érdekében, ne fogadjam el.

Megkerestük mindkét felet az ügyben, arra voltunk kíváncsiak, mégis miért alakult ki az ellentét, mert a konkrétum nem derült ki a nyílt levelezésből. Válaszokat nem kaptunk, sem Balássi, sem Dávid nem akart többet hozzáfűzni annál, mint ami a klubhonalpokon elérhető, maximum annyit, hogy nem a pénzről van szó, hanem szakmai kérdésekről.

Ellenben úgy tudjuk, a jövő héten újabb egyeztetés következik és nem kizárt, hogy sikerül rendezni a nézeteltérést.

Nyitókép: Cser-Palkovics András polgármester, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke és Dávid Kornél, az Alba Fehérvár Klub elnöke (j-b) átvágja a nemzetiszínű szalagot a kibővített és felújított Vodafone Sportcentrum felavatásán Székesfehérváron 2014. január 5-én. Fotó: MTI/Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik