Sport

Gerard Piqué cége miatt alakul át a Davis Kupa

Elfogadta a Davis Kupa radikális reformját a Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) csütörtökön. A 118 évvel ezelőtt alapított férfi csapatverseny a következő idényben februárban kezdődik 24 résztvevővel.

A 12 párharc továbbjutóihoz csatlakozik az előző szezon négy elődöntőse, valamint két szabadkártyás együttes. A 18 csapat november 18. és 24. között Madridban vagy Lille-ben találkozik, előbb hat darab hármas csoportban zajlanak a küzdelmek, majd a negyeddöntő, az elődöntő és a finálé következik.

A csapatmérkőzések két egyesből és egy párosból állnak majd, amelyeket egy nap alatt lebonyolítanak. A Davis Kupa meccseit eddig négy hétvégén – februárban, júliusban, szeptemberben és novemberben – rendezték.

Az új formátum mögött az FC Barcelona labdarúgója, Gerard Piqué által alapított, Kosmos nevű befektetési társaság áll, amely 25 évre hárommilliárd dollárt ígért az ITF-nek.

A nemzetközi szövetség elnöke, David Haggerty által előterjesztett javaslatra a szavazók csaknem háromnegyede mondott igent csütörtökön Orlandóban, de akadtak ellenzők is, például a német szövetség.

A világ legjobb férfi teniszezői gyakran lemondják szereplésüket a Davis Kupában a zsúfolt versenynaptárra hivatkozva.

Nyitókép: William Van Hecke/Corbis via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik