Sport

Atlétika-Eb: Futottam, amennyire tudtam

Futó és dobószámban is lesz magyar döntős a berlini atlétika Európa-bajnokságon.

Az akadályfutó Gyürkés Viktória idén futotta 9:37.09 perces egyéni csúcsát, amellyel kilencedik volt a nevezési listán a 33 induló közül. A két futamból az első öt-öt helyezett mellett további öten idővel kerültek be a vasárnapi döntőbe. Az Ikarus BSE 25 éves versenyzője a táv első felében az élbollyal futott, de aztán az első hat ellépett a többiektől. Gyürkés hetedikként, 9:38.56 perccel ért célba. Ezzel éppen befért a fináléba.

Futottam, amennyire tudtam, az első öttől nem akartam lemaradni, de nem tudtam jól helyezkedni. Nem gondoltam volna, hogy ez az időm csak a 15. lesz, izgalmas volt így nézni a második futamot

– nyilatkozott a döntőbe jutás után. A másik magyar induló, Kácser Zita futamában 14. lett 9:53.36 perces idei legjobbjával, összesítésben a 28. helyen végzett.

Kalapácsvetésben két magyar versenyzőért szoríthattunk. A döntőhöz szükséges szintet 70 méterben határozták meg vagy a legjobb 12 került a vasárnapi fináléba. A két magyar induló közül Orbán Éva szerepelt az első, míg Gyurátz Réka a második csoportban és utóbbinak sikerült jobban a verseny.

Gyurátz Réka a nõi kalapácsvetõk versenyének selejtezõjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 10-én. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

A junior vb- és Eb-ezüstérmes versenyző elsőre rontott, másodikra viszont 69,45 méterig hajította szert. Ezzel a hatodik helyen állt, s mivel az első csoportban ennél csak ketten dobtak nagyobbat, már ekkor biztosnak látszott, hogy a 22 éves magyar lány finalista lesz. Harmadik kísérletét pedig már nem is kellett kihasználnia.

Bár elsőre kiléptem, de meg is nyugodtam, mert tudtam, ha jobban odafigyelek, jönni fog a jó eredmény. Már a bemelegítésnél is 69 métert dobtam különösebb megerőltetés nélkül, úgyhogy számítottam a döntőbe jutásra, ahol szuper lenne a nyolcba kerülni, s a 69 méternél nagyobbat dobni

– mondta Gyurátz, a Dobó SE kalapácsvetője.

Orbán Éva 33 két érvénytelen kísérlet után harmadikra 59,16 métert ért el, s az utolsó, 28. helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik