Sport

CrossFit-vb: elképesztő siker kapujában a magyar lány

Második versenynapjához érkezett a CrossFitt világbajnokság. A világ egyik, ha nem a legnagyobb tömeget megmozgató nyílt versenysorozatának végén Horváth Laura vezet az első nap után.

Az egyik legmodernebb, legnagyobb tömeget megmozgató sporttá nőtte ki magát a CrossFit, amely világbajnokságát éppen most rendezik az Amerikában.  Most tessék figyelni, a három napos, kőkemény megmérettetés első napja után a magyar Horváth Laura vezet!

A 21 éves versenyzőnő

  • a nyitószámban a 12 km-es kerékpárversenyen második lett.
  • A második – szertornára épülő – etapban, amelyben 30 db gyűrűn-tolódzkodást kellett teljesíteni, harmadik helyen végzett, ezzel összetettben átvette a vezetést,
  • a harmadik versenyszámban már az élen állónak kijáró fehér póló-piros nadrág szettben indult neki a súlyemelésnek, ahol 4-4- perces időkeretekben, 3 emelőszámban (tarkón guggolás, vállról nyomás, elemelés), három próbálkozásból kellet elérni a versenyzőknek egy ismétléses maximum eredményüket. Ebben a számban hetedik helyen zárt. Ezzel összetettben a második helyre csúszott vissza.
  • Az első versenynapot lezáró, rendkívül megterhelő maratoni, 42 km-es evezőszámban negyedik lett, amellyel újra az élre tört és összetettben az első helyen zárta az első versenynapot.

Egy kis előzetes a női versenyről, hogy mindenki lássa, miről is van szó:

A sportág világbajnokságát, a Crossfit Games-t 2017 óta Wisconsin állam fővárosában, Madisonban tartják, előtte California volt a Crossfit otthona. Az USA-ból származó sport, kompetitív fitnesz, amely sokféle mozgásformát ötvöz, eredetileg főként súlyemelésre, kettlebell gyakorlatokra, szertornára épült, de mindig részét képezte a futás, úszás, evezés, tavaly óta a kerékpár, és évről évre egy változatosabb feladatsorok kerülnek elő a 2007 óta megrendezett világbajnokságon.

Horváth Laura ezen a „mókán” vesz részt. A 21 éves lány az első magyar nő, aki keresztül küzdötte magát a valóban több tízezer versenyzőn és kivívta a jogot a vb-részvételre.

Ugyanis a Games-re kijutni óriási teljesítmény. Februárban kezdődik a kvalifikáció, amely az egész világon bárki számára nyitott. Nem kell hozzá egyesületi tagság, csak az, hogy ellenőrzött helyen és időben, bizonyítható módon végrehajtsd öt héten keresztül azt az egy-egy gyakorlatsort, amelyet világszerte tényleg több tízezren teljesítenek. Az elért eredmények alapján áll össze világszerte kilenc régióban a legjobb 40-40 férfi és nő, majd május közepétől június elejéig hétvégente egyszerre három regionális fordulóban (REGIONALS) dől el, hogy ki az a régiónként öt fő (kivétel Latin-Amerika egy fő és Meridian régió négy fő), akik bejutnak a CrossFit világbajnokság 40 fős mezőnyébe.

Laura már harmadik éve próbálkozik a regionális fordulókon, 2016-ban 7., 2017-ben 11. lett. Tavaly óta a kanadai Michelle Letendre az edzője, és idén fantasztikus versenyzéssel második helyen zárt, mindössze négy ponttal lemaradva a kétszeres CrossFit Games győztes, izlandi Annie Thorisdottir mögött.

A Crossfit szakkommentátorok teljesen el vannak ájulva Laura első napi teljesítményétől, lévén újonc (rookie), úgy emlegetik, mint “future superpower”.

Update Show: Individual Women’s Preview   7:45-től beszélnek Lauráról)

A csütörtöki nap a szerdai terhelésre tekintettel pihenőnap, péntek-szombat-vasárnap következnek a további versenyszámok, amelyekre nagyon nehéz készülni, mert gyakran közvetlenül a futamok előtt tudják meg a versenyzők mikor van a futamuk, és milyen feladataik lesznek.

Szóval, hajrá Laura!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik